Altın için kritik dönemeç

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altının yukarı yöndeki hareketi, tedirgin yatırımcıların hızlı kâr satışlarıyla engellendi. FED tutanaklarından, faiz kararına dair ipucu arayan yatırımcılar, altının fiyat bandını biraz olsun yükseltmeye çalışsa da sarı maden haftalık seansı 1266 dolar/ons’tan yüzde 0.88’lik mütevazi getirisiyle tamamladı. Diğer kıymetlilerden gümüş yüzde 2.58, platin yüzde 1.93 ve paladyum yüzde 3.87 yükselişle altına eşlik etti.

Altın haftaya 1255.40 dolar/ons seviyesinden başlayarak Trump’ın piyasa oyuncularını endişeye sürüklemesinden dolayı, euro ile birlikte yükselişe geçti. Salı günü 1263.85 dolar/ ons’a kadar ulaşan altın, ABD piyasalarında kâr satışlarıyla gevşeyerek 1265-1255 dolar/ons bandından düştü. Avrupa tarafından, özellikle Almanya’nın imalat sektörü ve iş dünyasının hassasiyetini gösteren güven endeksi yüksek gelerek, euronun dolar karşısında 6 ayın en yüksek seviyesine 1.1267 ile ulaşmasını sağladı ancak tekrar doların baskısına boyun eğdi. Hafta ortasında piyasalar ABD’nin Açık Piyasa Komitesi tutanaklarının açıklamasına odaklanmışlardı.

Nihayet tutanakların açıklanmasını takiben altın lehine gelen beyanatlarla, maden yükselişe geçerek 1255 – 1260 dolar/ons bandına tekrar yerleşti. Tutanaklara göre; birçok üye, ekonomik veriler bekledikleri çizgide gelmeye devam ederse, para politikasında sıkılaştırma yönünde adımlar atılabileceğine dair fikir birliğine vardı. Faiz artırımının hızı konusunda ise, özellikle işsizlik ve istihdam dengesiyle alakalı olarak üyelerin ihtilafta olduğu görüldü. Son tahlilde 17 üyesi olan Açık Piyasa Komitesi’ndeki yetkililerin çoğunluğu faizlerin kademeli olarak artırılması yönünde desteklerini belirttiler.

Altın 1260 dolar/ons’a uzandı ancak hamlesi yeterli olmadı. Cuma günü özellikle Avrupa seansında ivme kazanan altın, günün devamında da yükselişini sürdürerek 1270 dolar/ons’a uzandı. ABD’nin 1. ekonomik çeyrek büyüme verileri ve dayanıklı mal sipariş rakamları açıklandı. Büyüme yüzde 1.2 ile beklentileri aşarken, dayanıklı mallarda yukarı yönde revizyon yapıldı. İyi gelen veriler altının önüne set çektiğinden, maden 1266.70 dolar/ons’tan kapanış yaparak yüzde 0.88 kazandırdı.

Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin büyüme hızında yakın zamanda kendini gösteren yavaşlığın yalnızca geçici bir durum olduğu netlik kazanana kadar, faiz oranlarını artırmaktan çekinmeleri gerektiğini düşünüyorlar; birçoklarına göre ise faiz artırımı kapıda. Daha yüksek faizler, dolara ve devlet tahvili getirilerine ivme kazandırırken, altın tutmanın ise fırsat maliyetini yükseltiyor. Altında 1300 dolar/ ons direnci 9 Kasım 2016’dan beri kırılmayı bekliyor. Ne yazık ki, fiziki talep üzerinden beslenemeyen altın Fed politikaları ve zaman zaman kendini gösteren jeopolitik riskler üzerinden dalgalanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018