Altın ve gümüş yine yanıltmadı

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta sıkıştığı 1230-1240 dolar/ ons bandından yatırımcısının tercihleriyle çıkmayı başararak 1250 dolar/ ons’u kırdı. Dolar, yatırımcıların sepetinde yer almayı sürdürürken, ABD’de işlerin yolunda olduğunu gösteren veriler karşısında direnç gösteren altın, haftayı 1256.81 dolar/ ons’tan yüzde 1.68 getiriyle tamamladı. Gümüş iyi bir performansla eşlik ederek yüzde 2, platin yüzde 2.2 kazandırırken paladyum ise yüzde 1 oranında ekside kaldı.

Geçtiğimiz haftaya 1235 dolar/ ons seviyesinden giriş yapan altın salı günü kuvvetli alım gören dolar karşısında fiyat bandını aşağı yönde kırarak 1226.20 dolar/ons seviyesine kadar düşüş yaşadı. Neyse ki yatırımcıların tepki alımlarıyla yüzünü yukarı dönen altın, 1235 - 1240 dolar/ons bandına oturdu ve hafta ortasında altın, 1235 – 1240 dolar/ons’taki fiyat bandını korumakta oldukça dirayetli davrandı. 1240 dolar/ons’u aşmak için hamle yaptığında ABD’nin ikinci el konut satış rakamlarının beklentinin üzerinde gelmesiyle sarsıldı. Aynı gün Fed toplantı tutanakları açıklandı. Faiz oranlarının hayli yakın bir tarihte artmasının beklenildiği, eğer istihdam piyasası ve enflasyon konularında hedeflerle paralel ya da üzerinde bir seyir izlenirse, artış ya da buna dair bir işaretin söz konusu olduğu ifade edildi. Bu son gelişmelerle altın seans sonuna doğru bir hamle yaparak tekrar 1240 dolar/ons’a uzandı. Kıymetli, perşembe günü yatırımcılarının tercihleriyle haftanın en keskin hamlesini yaparak 1250 dolar/ons üzerine çıktı. Cuma günü, alım rüzgarı devam ederek madeni 1260 dolar/ons üzerine taşıdı. Ancak seansın devamında, ABD’nin yeni konut satışları yukarda gelirken, tüketici güven endeksi de beklentileri aşarak risk iştahını körükledi. Yatırımcılar Dow Jones’a yönelirken altın satışa maruz kaldı. Kapanışı 1256.80 dolar/ons’tan yapan altın yüzde 1.68 kazandırdı.

Son dönemde yayınlanan raporlara göre, altın destekli fonlara (ETF) para akışı devam ederken Fed yöneticileri tarafından yapılan şahinvari konuşmalara rağmen, birçok piyasa oyuncusu, Fed’in Mart’ta faiz artışına gideceğini hala şüphe ile karşılıyor. Elbette hızla gerçekleşecek faiz artışı, altın ve gümüşün de içinde olduğu ham madde sektörü için negatif bir unsur olacaktır. Altının kararlı bir yükseliş hareketi için kapanış itibariyle 1260 dolar/ ons’u kırması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018