Amerika’da FED, Avrupa’da ise seçimler piyasalara yön verecek

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Yurtdışı piyasalarda siyasi gelişmeler ve maliye politikalarına yönelik beklentiler ana konular olmaya devam ederken, şahinleşen Amerika Merkez Bankası (FED) ve öne çekilen faiz artışı beklentileri ön planda. 15 Mart FED FOMC toplantısı bu hafta piyasaların takip edeceği en önemli makro konu. Faiz artış ihtimali vadeli kontratlara göre yüzde 100 civarına yükselmiş durumda.

FED’in 15 Mart’ta faiz artışına gitmesi ve belki de daha önemlisi o günkü açıklamalarda faiz artış hızına yönelik herhangi bir şahince detaya işaret etmesi ABD tahvil faizlerindeki yükseliş trendinin güçlenmesine neden olabilir. Bu durum riskli varlıklar sınıfında yer alan faize duyarlı gelişmekte olan ekonomiler açısından soru işaretlerini güçlendirebilir.

Sene başında yayınladığımız raporlarda da belirttiğimiz üzere birinci çeyreğin sonları/ ikinci çeyreğin başları itibariyle riskli varlıklar genelinde bir düzeltmenin yaşanmasını bekliyoruz. Varlık volatilitelerindeki yükselişler, riskli varlıklar genelinde birkaç hafta sürebilecek bir düzeltme sürecine sebep olabilir. Bu düzeltme ardından ise temelde reflasyonist beklentiler ile riskli varlıklarda olumlu trendlerin devam etmesini bekliyoruz.

Bu doğrultuda Euro Bölgesi’nde siyasi risklere yönelik haber akışının da önemini koruduğunu belirtmek istiyoruz. Nisan, Mayıs aylarında Fransa, Eylül’de de Almanya seçimleri ve İtalya’da erken seçim olasılığı ön planda. Bu seçimler öncesinde 15 Mart’ta gerçekleşecek ve euro karşıtı akımlara yönelik test niteliğinde değerlendirilebilecek Hollanda seçimleri de piyasalar açısından önemli olabilir. Hollanda seçimlerinde AB karşıtı özgürlük partisinin bir zafer elde etmesi riskli varlıklar genelinde volatilite yaratabilecek gelişmelerden biri olabilir.

Kısacası bu hafta FOMC toplantısı ile birlikte, ABD borç tavanı konusu, Hollanda seçimleri ve güçlü sinyaller üreterek faiz artış hızına yönelik tartışmalara destek olabilecek nitelikteki bir ABD TÜFE verisinin piyasalarda volatilite yaratabilecek ana gündem konuları olduğunu söyleyebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar