Arçelik, Romanya’da 70 hektara fabrika kuruyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Koç Holding’in beyaz eşyadaki şirketi Arçelik’in küreselleşme atağı yeni yatırımlarla devam ediyor. 2011’de Güney Afrikalı Defy’yi 324 milyon dolara, 2016’da da Pakistanlı Dawlance’ı 243 milyon dolara bünyesine katan, Tayland’da da dev üretim tesisini geçtiğimiz dönemde devreye sokan Arçelik, Romanya’daki yatırımlarını da artırma kararı aldı. Arçelik, Romanya’daki Dambotiva kentinde yer alan Ulmi bölgesinde çamaşır makinesi üretimine yönelik tesis kurmaya karar verdi.

Bu yatırım için çarşamba günü Dambotiva Kent Meclisi toplandı. Ulmi Belediye Binası’nda gerçekleşen toplantıda Dambotiva Kent Meclisi Başkanı Alexandru Oprea yatırım izin ve onayının 10 gün içinde verileceğini belirtti. Oprea, Koç Holding yetkilileri ile görüştüklerini kaydederek, “Avrupa’da çamaşır makinesinde en büyük tesislerden biri olacak. Yeşil teknoloji ile üretim gerçekleşecek” dedi.

10 içinde yatırım başlayacak

Oprea, Arçelik’in kararını memnuniyetle karşıladıklarını ve onay ve izinlerin ardından 10 ay içinde inşaata başlayacaklarını ifade etti.

70 hektarlık bir alanda kurulması planlanan tesisle ilgili de Arçelik tarafıyla görüştük. Yatırım tutarının 105 milyon euro yani 410 milyon lira civarında olacağını açıklayan şirket, yeni tesiste de 480 kişi çalışacağını belirtti.

36 milyon euroluk teşvik

Hatırlanacağı gibi Arçelik, bağlı markası Arctic S.A şirketinin Romanya’da üretim tesisi bulunuyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na Aralık 2016’da açıklama yapan Arçelik,Romanya’da yeni bir fabrika kurulması için yaptığı teşvik başvurusuna ilişkin nihai onayı aldığını ve proje için yaklaşık 36.1 milyon euroya kadar nakit teşvik ayrıldığını duyurmuştu.


VİA, YURTDIŞINDAKİ YATIRIM PLANLARINI 3 YIL RAFA KALDIRDI

'Şimdi Türkiye’de yatırım zamanı'

Dünyanın en eski alışveriş merkezi Roma’daki Mercati di Triano olarak bilinir ancak ayakta kalan ve hâlâ hizmet veren en köklüsü ise İstanbul’daki Kapalıçarşı’dır. Yaklaşık 6 asırdır kapıları açık olan Kapalıçarşı, sadece Türk iş adamlarına değil, birçok uluslararası markaya da ilham kaynağı oldu... Örneğin İtalyan Eataly...

Kapalıçarşı sadece ilham kaynağı olmadı, iş adamlarına alışveriş merkezi kültürü de öğretti. Türk işadamları işte bu kültürü son yıllarda dünyanın farklı coğrafyalarına taşıyor… Hatta bazı ülkelerde model bile olan bile var. Bunlardan biri de Via Properties...

Geçtiğimiz haftalarda ABD’de yayınlanan bir gazete Türk şirketi Via’nın sahibi olduğu Rotterdam Square Mall’ı öne çıkardı... 1988’de New York’ta kurulan bu AVM, 2015’te kriz nedeniyle kapılarını kapatmak üzereyken Via tarafından satın alındı. Türkiye’de Viaport markasıyla tanınan Via’nın Florida’nın ardından satın aldığı ikinci AVM’ydi bu...

9.2 milyon dolara satılan AVM’ye Via adeta hayat öpücüğü kondurdu. 2 bin 500 metrekarelik akvaryum, 3 bin metrekarelik eğlence merkezi inşa eden, AVM’de akvaryumu ziyaret edenlerin sayısı 300 binden fazla. O dönemlerde mağazanın doluluk oranı yüzde 60’ın altındayken şimdilerde yer bulmakta zorlanılıyor.

İşte bu haberin gölgesinde başladı Via’nın Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar ile sohbetimiz. Bayraktar, işin sırrını “İnsancıl ve eğlenceli alışveriş merkezi” oluşturmakta görüyor.

'ABD’DE MODEL OLUŞTURDUK'

“ABD’de alışveriş merkezi modeli oluşturduk” diye konuşan Bayraktar, “Birçok şirket bizimle bu konuda bilgi paylaşımında bulunmamızı istiyor” diye anlatmaya başlıyor. Via’nın o dönemki hedefi ABD’de bir zincir oluşturmaktı. Fiyatları ortalama 15 milyon dolar seviyesinde olan AVM’ler yapmak veya satın almak istediklerini dile getiren Bayraktar, 2 yıl önce koydukları hedeften bahsetti: “2020’de 10 AVM’ye ulaşmak, uzun vadede ise rakamı 50’ye çıkarmak…”

Ancak planlarını ertelemek zorunda kaldıklarını söylüyor Bayraktar... Hem de ABD’deki bir çok fonun “Bizim AVM’mizi alın” tekliflerinin olduğu bir dönemde…

Sebebini sorduğumda ise “Kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkemiz aleyhine tavrı, AB’nin Türkiye’ye siyasi tavrı” diye sıralıyor ve devam ediyor: “Biz de ABD başta olmak üzere yurtdışındaki bu planlarımızı 36 ay süreyle durdurma kararı aldık. Elimizi taşın altına koymam gerektiğine karar verdik. 3 yıl bütün yatırımlarımız Türkiye’ye; ülkemize olacak…”

"TÜRKİYE, FIRSATLAR ÜLKESİ"

ABD’nin fırsatlar ülkesi olduğunu hatırlatınca Coşkun Bayraktar, Türkiye’nin daha fazla fırsat barındırdığını anlatıyor ve ekliyor: “Türkiye’nin imajına yönelik yurtdışında çok olumsuz haber yapılıyor. Ama nedense o ülkelerin şirketleri Türkiye’de yatırım yapmaktan vazgeçmiyor. O ülkenin işadamları Türk şirketlere ortak oluyor, birlikte iş yapıyorlar. Demek ki daha fazla fırsat barındırıyoruz…”

Coşkun Bayraktar ile konuşurken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in geçen hafta söylediği “En karanlık saatler, insanların en korktuğu saatlerdir. Ama en karanlık saatler güneşin doğumunda hemen önceki saatlerdir. Şu anda Türkiye’den kaçmak ya da uzaklaşmak doğru strateji olmayacaktır” sözü akla geliyor.

5 yıldızlı otel 2018’de

Turizm alanında da hızla büyüdüklerini vurgulayan Bayraktar, “Crowne Plaza, Viaport Asia’da hizmet veriyor. Şimdi de ikinci projemiz geliyor. Viaport Marina içerisinde de 5 yıldızlı bir otel açmayı düşünüyoruz. O da 2018’de kapılarını açacak. Otelin tamamlanmasıyla birlikte Viaport Marina, 750 yat kapasiteli marinası, alışveriş merkezi, tema parkı, akvaryumu ve oteliyle dünyanın ilk ve tek 5 fonksiyonlu marinası haline gelecek” diyor.

Duble mağaza açıyorlar

“Peki ABD ve Ortadoğu’da durdurduğunuz planların Türkiye’ye dönüşü nasıl olacak” diye sorduğumda ise Bayraktar, “Öncelik olarak devam eden projelerimizi büyütme kararı aldık. Viaport Asia’nın 3’üncü etabına yoğunlaştık. Burası 21 bin metrekare. Yeni hizmete girdi. Hugo Boss, Guess gibi lükse yönelik markalar var. Ayrıca 9 bin metrekarelik Koçtaş ve Media Markt bu bölümde mağaza açtı. Bir çok marka da ikinci mağazasını açıyor" diye anlatıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar