Avrupa’da gözler Fransa ve Almanya seçimlerinde

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

Brexit ve Trump sonrası aşırı sağ dediğimiz popülist adaylar Avrupa’da da ön plana çıkıyor.
Avrupa’daki ilk seçimlere baktığımızda popülizmin son 3 ayda önce Avusturya’da, sonra da Hollanda’da bir başarı alamadığını söyleyebiliriz. Gözler Fransa’da ilk turu 23 Nisan, ikincisi ise 7 Mayıs’ta, Almanya’da ise 24 Eylül’de gerçekleştirilecek seçimlerde olacak.

Seçim sonuçları Avrupa’nın geleceği açısından oldukça önemli olacak. Fransa’da Le Pen büyük risk oluştururken, Almanya’da Sosyal Demokrat Parti lideri Martin Schulz Merkel’in önüne geçmiş durumda. Bunun en büyük nedeni ise popülist-ırkçı parti AFD’nin oy sayısını artırması olduğunu söyleyebilirim.

Fransa’da ilk turda Le Pen ve Macron ikinci tura girmeye en yakın iki aday olarak karışımıza çıkıyor. İkinci turda ise Macron’un öne çıktığını görüyoruz. İlk tur sonuçlarında Le Pen’in kazanması yüksek ihtimal olarak gözüküyor. İkinci turda da Le Pen riskinin devam etmesi Avrupa Birliği bütünlüğünün yeniden sorgulanmasına neden olabilir.

Genel olarak baktığımızda popülist adayların kaybetmesi durumunda Euro’nun değer kazanacağını ve tüketici güveninin artması ile hem talep hem de ekonominin daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum.

Son dönemde artan petrol fiyatları ve parasal genişlemenin etkileri ile enflasyon yükselmeye başladı. Ekonomi ise geçtiğimiz seneye göre daha iyi durumda. Borç krizi ile uğraşan İtalya, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkeler risk oluştursa da popülist adayların kaybetmesi, AB karşıtı potansiyel politikaları arka plana itecek ve ekonomi için olumlu bir adım olacak.

Ancak Euro Bölgesi’nde olumlu gelişmelere karşın risklerin devam ettiğini de görmezden gelemeyiz. Bazı ülkelerde büyüme son zamanlarda artmasına karşın, GSYH seviyeleri halen oldukça düşük seviyede. Yüksek kamu borcunun GSYH oranı, genç işsiz oranındaki yüksek seyir ve takipteki kredilerin endişe verici seviyeleri nedeniyle kırılganlık devam ediyor.

Sonuç olarak önümüzdeki yıl hem parasal genişlemenin azalması hem de seçimler sonrası ekonominin daha iyi seviye ye gelmesi ile birlikte Euro 2018 yılında bu yıla göre daha güçlü olabilir. Ancak 2017 yılında FED’in yapacağı faiz artışları ile birlikte 1 seviyesine doğru geri çekilmenin görüleceği beklentim devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017