Benzinde ÖTV artışı istasyoncuyu vurdu

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ mehmetkara2007@yahoo.com.tr

Geçtiğimiz haftalarda benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı, dört yıllık uzun bir molanın ardından, litre başına 20-24 kuruş artırıldı. Buna ihtiyaç duyulmasının nedeni, bütçe gelirlerini artırma kaygısıydı. 

Peki vergi artışında neden şimdi harekete geçildi? Rusya ile uçak krizinin ardından Moskova’nın uyguladığı ambargolar ihracatı ve turizm gelirlerini aşağı çekmişti. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi öncesi Rusya ile başlayan yakınlaşma, bıçak gibi kesilen Rus ziyaretçi sayısını artırmaya yetmedi. Belki gelecek yıl normal seyrine girebilir.

Ancak darbe girişimi sonrası, Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısındaki azalma da tavana vurdu. İşte tüm bunlar Hazine’nin kaynak ihtiyacını artırıyordu. Hükümet ortaya çıkan açığı kapatmanın en kestirme yolu olarak da akaryakıta vergi koymayı görmüştü.

ÖTV’de yapılan artış, tüketicilerden elbette tepki gördü. Çünkü tesadüf bu ya, benzinde litre başına 9-10 kuruşluk indirim haberini okumasının üzerinden bir gün geçmeden istasyona gittiğinde, bırakın indirimi, 15 kuruşluk artışı gören tüketici haklıydı tabii ki.

Konu yine unutulmuş ve bu yöndeki eleştiriler azalmış görünüyor. Ancak tepkileri azalmayan bir kesim var ki, onlar da akaryakıt istasyonu işletmecileri.

Bunun nedeni özetle şu: ÖTV zammı, benzin ve motorin alım-satımı yapan bu istasyonların işletme sermayesi ihtiyacını artırdı. Çünkü ana dağıtıcıların depolarından mal çeken istasyoncu, ürünün verisini de peşin ve topluca ödüyor, aldığı benzin ve motorini vatandaşa sattıkça bunları yerine koyuyor.

Birkaç istasyoncuyla konuştum. ÖTV zamnının ortaya yol açtığı ilave işetme sermayesini bir yıl içinde yerine koyabilmek için istasyon sahiplerine litre başına ilave 2-4 kuruşluk bir ilave kar payı daha verilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Enerji yönetimi böylesi bir talebi ne ölçüde karşılar bilemiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey var, sadece benzin alım satımıyla istasyonları ayakta tutmak zaten zordu, bunun giderek daha da zorlaştığı ortada.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar