BIST 100 (TL bazında) referandum sonrası gelişen borsaların %3,5 üzerinde

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimleri Euro karşıtı aday olan Le Pen’in ilk turu ikinci sırada tamamlaması ve 7 Mayıs’ta yapılacak olan bir sonraki turda da benzer yönde sonuç çıkacağına yönelik beklentiler ile Euro Bölgesi’ne yönelik siyasi endişeler azalırken, küresel risk alma iştahı artış gösterdi. Buna paralel alçalan trendlerini yukarı yönde tamamlayan MSCI Dünya ve Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) Endeks’lerinde kısa vadeli görünüm güçlendi. Böylece MSCI Dünya Endeksi tarihi zirve seviyesini ileri taşırken, MSCI GOÜ Endeksi Haziran 2015’ten bu yana en yüksek seviyelerine yöneldi. Öte yandan TL ve TL varlıklar, olumlu küresel risk alma iştahının yanında referandum sonrasında siyasi belirsizliğin azalması ile gelişmekte olan ülke varlıklarına görece olumlu performans gösteriyor. Referandumdan bu yana dolar  bazında BIST 100 Endeksi benzer ülke olan gelişmekte olan ülke borsalarının ortalamasına göre hesaplama yaptığımızda %7, TL bazında ise %3,5 civarında üzerinde performans sergiledi. Yurtdışı piyasalarının pozitif seyrinin yanı sıra ilk çeyrekte olumlu banka kârları, TL’nin değer kazanması ile BIST 100 Endeksi 95 bine yönelimle rekor yenilemiş oldu.

Önümüzdeki dönemde küresel risk alma iştahının aynı hızla devam edip etmeyeceği önemli olacak. Son haftalarda yukarı yönlü hareket sergileyen küresel piyasalarda olası kâr satışlarına karşı temkinli olunmalı. Diğer yandan bu hafta geç likidite penceresi faiz oranında 50 baz puanlık artırım gerçekleştiren TCMB’nin parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine yönelik bu kararı sonrasında fonlama kompozisyonu; fonlamanın hangi orandan ne kadarının bankalara sağlanacağı önemli olacak. TCMB’nin olası bir şekilde fonlamanın büyük bir kısmını geç likidite oranından gerçekleştirmesi, fonlama maliyetinde yükselişe neden olacağından TL bu kanaldan destek bulmaya devam edebilir. Dolayısıyla da USD/TL’de 3,60 direncinin altında 3,55 desteğine doğru hareketlerin devamını görebiliriz.

Son iki haftadır yukarı yönlü trendde gelişmekte olan ülke borsalarının üzerinde seyir izleyen BIST 100 Endeksi’nde bu olumlu performansın ardından kısa vadede yükseliş hızının ivme kaybettiğini görebiliriz. Ancak endeksin kısa vadede 93.400 olan destek seviyesinin üzerinde kalması önemli. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli olumlu görünüm korunuyor olacak. Öte yandan 95 bin seviyesinin kalıcı olarak aşılması yükselişin devamı açısından takip edilebilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019