BIST rallisi bir güven algısı kadar uzakta

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Tuncay TURŞUCU
İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

2016 yılında, 3 sent seviyesini gören BIST 100 endeksi, 2017 yılının ilk günlerinde, 2 sent seviyesine kadar geriledi. Bu gelişme ile endeksin, dolar bazında cazip seviyelere yaklaştığını söyleyebiliriz. Üstelik yükselen dolar kuru, yabancı sıcak para için cazip bir teklif sunuyor. 4TL seviyesine yaklaşmış bir döviz kurundan girip, 2 sent seviyesine gelmiş endeksten alım yapmak yabancı fonlar için ideal bir teklif gibi duruyor. Normal şartlarda tabloya bakıldığında gerçekten bir fırsat. Ancak bu fırsatın cevap görmesi ve endekste esaslı bir ralli yaşanması için piyasalardaki güven algısının güçlenmesi gerekli.

Peki, nedir bu güven unsuru? Yabancı yatırımcı, Türkiye piyasalarına girerken giriş yaptığı döviz kurunun istikrarlı seyretmesini talep ediyor. Başka bir deyişle kur riski ile karşılaşmak istemiyor. Diğer yandan, belirsizlik içeren politikalara da maruz kalmak istemiyor. Piyasaya girdiği günden itibaren, bir yıl sonraki piyasa değerlemelerini ve döviz kurlarının seviyesini üç aşağı beş yukarı tahmin edebilmeyi talep ediyor. Bütün bunları sağladığınızda piyasalara önemli bir güven aşılamış oluyorsunuz.

Elbette, bugüne kadar yaşanan gelişmelerin yatırımcılar için pek güven verici olduğu söylenemez. Buna karşın piyasalara güven verici gelişmeler olması durumunda güçlü bir ralli gerçekleştirmeye aday bir endeksimizin olduğu söylenebilir.

Tam bu noktada, TCMB’nin önümüzdeki günlerdeki duruşu önemli olacak. Merkez’in 24 Ocak tarihinde toplantısı bulunuyor. Ancak kurdaki bu oynaklık devam ederse bu tarihten önce döviz likiditesi sağlama hamlelerinin ötesinde bir aksiyon öngörebiliriz. TCMB’nin piyasalardaki güven algısını güçlendirici bir duruş sergilemesi, endekste böyle bir rallinin kısa süreli de olsa önünü açabilir. Endeksin 76000 seviyesi üzerinde ısrarlı bir şekilde tutunduğunu izliyoruz. 2017 yılında, BIST 100 endeksinin 85000-90000 seviyelerini zorlayabileceğini bekliyorum. 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da piyasalar fırsatlar vermeye devam edecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017