Bizde yaşanan küçük mutluluk

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Geçen hafta birçok kişi gibi Beykoz’da 30 santim çapında 61 metre derinlikteki kuyudan 11 günlük özel uğraş sonrasında kurtarılan ve ‘Kuyu’ adı verilen küçük köpeğin yaşadığı macerayı yakından izledim. Köpeğin kurtarılışına ben de çok sevindim. Üç aylık köpek için onca uğraş, bir canlıya verilen değeri ortaya koyuyordu. Henüz 3 aylık olan bir köpeğe verilen bu değer çok önemliydi.

Hele üniversiteli gençlerin kendi imkanlarıyla yapay el yaparak olaya müdahil olmaları işin en güzel yanlarından biriydi. İlk girişimlerinde sonuç alamayıp yapay eli geliştirerek yeniden deneme kararı almaları girişimleri de ayrı bir önem taşıyordu.

Tüm bu çabaların ardından Zonguldak’tan gelen ekibin geliştirdiği bir kurtarma aparatıyla köpek uyurken kıstırılarak yukarı çekilip kurtarıldı. Köpeğin yüzünde şaşkın bir masumiyet, çevredikelerin yüzünde keyifli bir sevinç vardı.

Kuyu adını alan yavru köpek, önce bakıma alındı, ardından Beykoz İtfaiyesi’nde yuvalandırıldı. Böylece mutlu bir sona varıldı. Bu sona en çok sevinenler de gençler ve çocuklar oldu. Çocuklarna hayvan sevgisi ve hayvan dostluğu aşılayan toplumların insanları, konulara çok sakin yaklaşır. Daha uzlaşıcı olurlar. Çocuklar ağzı var, dili yok dostlarıyla birlikte büyüdüğünde, onlara destek verip yol gösterici olarak yetiştiklerinde daha sağlıklı olurlar, olaylara daha iyimser yaklaşırlar.

Doğaldır ki böyle yetişen sağlıklı bireylerin yer aldığı toplum, daha sağlıklı bir toplum olacaktır. Toplumda bireyler çatışmadan yana değil, uzlaşmadan yana, empati içinde olaylara yaklaşan bireyler olacaktır. Kuyu, bize çocuklarımızın hayvan dostları olmasının önemini ve gerekliliğini hatırlatmalıdır. Kuyu biz büyüklere, çaresizlere çare olmanın yaşamımıza zevk katan özelliği olduğunu gösterir.

Dünya edebiyatında Çin’den Avrupa’ya çocukların büyük ilgi duydukları hayvan ve doğa öyküleri vardır. Bunlar arasında her zaman öne çıkan, ilgi uyandıran Beyaz Güvercin, Bremen Mızıkacıları, La Fontaine Masalları, Haidi, Gümüş Tavşan, Küçük Alabalık gibi farklı ülkelerin farklı yazarlarının öyküleri, bunlar arasında yer alıyor.

Kuyu, bize bir kez daha çocuklarımız için yazılmış hayvan öykülerinin önemini anlattı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar