Borç yapılandırmasında başvuru sonuçları olumlu

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 25 Kasım’da başvuru süresi sona eren borç yapılandırılması konusunda sonuçlarla ilgili dün açıklamalarda bulundu.

Bakan Ağbal’ın verdiği bilgiye göre, bütün alanlarda, 4 milyon 382 bini internet üzerinden, 4 milyon 144 bini doğrudan olmak üzere toplam 77.6 milyar lira tutarında 8 milyon 527 bin adet yeniden yapılandırma başvurusu gerçekleşti. Toplam 6.3 milyon borçludan 4.8 milyonu (yüzde 76.1’i) borcunun yapılandırılması başvurusunda bulundu.

Kurumlar vergisinde 4.8 milyar, KDV’de 15.5 milyar, ÖTV’de 1.8 milyar yapılandırıldı. Motorlu taşıtlar vergisinde 956 bin kişi, trafik cezasında 1.3 milyon kişi, köprü geçiş ücretinde 90 bin kişi, öğrenim kredi borçlarında 311 bin kişi ve ecrimisil ödemelerinde 36 bin kişi borçlarının yapılandırılması için başvuruda bulundukları bakan tarafından açıklandı.

Ağbal, başvuru yapan 116 spor kulübünün, borçlarının 36 taksitte 72 ayda, bin 448 belediyenin borçlarının ise 144 aylık taksitte ödeneceğini belirtti.

Bakan açıklamasında, 90 milyar vergi alacağının 46 milyarlık vergi aslının yapılandırılmış olacağı bilgisine de yer verildi.

Bakan Ağbal, her af düzenlemesinin ardından gündeme gelen vergisini zamanında doğru ödeyenler için ise üç olumlu düzenlemenin yeni yılda gündeme geleceğini belirterek, bunların, vergisini düzenli ödeyene indirim yapılması, vergisini düzenli ödeyenin bir nedenle zor duruma düşmesi halinde borcunun ertelenmesi konusunda kolaylık sağlanması ve 5 yıl olan geriye dönük vergi denetiminin 3 yıla düşürülmesi olacağı bilgisini de verdi.

Bakan Ağbal 25 Kasım itibariyle yüzde 5.3’lük 4.1 milyar tahsilat yapıldığını belirterek, mükelleflerin ödemelerinde taksitlerini aksatmamalarını istedi.

2011 yılındaki yapılandırmada ilk yıl sonunda 39.5 milyarlık alacağın 11.6 milyarlık bölümünün tahsil edildiği açıklanmıştı. Taksitlendirmeler sonunda 39.5 milyarlık yapılandırmanın ne kadarının tahsil edildiği konusunda açıklama yapılmamıştı.

2016 yılı yapılandırmasında 25 Kasım itibariyle yüzde 5.3’lük tahsilat yapıldığını, verilen ilk bilgiden öğreniyoruz. Bakanlığın 6 ayda bir tahsilat konusunda bilgi vermesinin önemli olacağını düşünüyorum.

Maliye Bakanı Ağbal’ın borç yapılanması konusunda verdiği bilgiler, yapılandırma başvuruların yüksek olduğunu ve başarılı bir başlangıç yapıldığını gösteriyor. Bunun devamını dilerim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar