Bu hafta Trump ve FED başkanları ön planda olacak

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Reflasyon rallisi ile birlikte 2015 zirvesini test eden MSCI Dünya endeksi yılbaşından bu yana yüzde 3, gelişmekte olan piyasalarda ise MSCI EM endeksi yüzde 6,5 civarı yükselmiş durumda. Cuma günü açıklanan JP Morgan Global PMI endeksi 53,6’dan 53,9’a çıkarak son 22 ayın zirvesine ulaşırken, özellikle Cuma günü Trump’ın, 2008 krizi sonrası çıkarılan Wall Street Reformu diğer bir deyişle tüketici koruma yasası olan Dodd-Frank’in esnetilebileceğine dair açıklamaları riskli varlıklara destek oldu. S&P 500 endeksi finansal hisseler öncülüğünde yüzde 0,7 yükselişle kapanış yaptı. Yurtiçinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) likidite adımları ile TL ve faizler dengelenirken, son bir ayda yüzde 20 civarı yükselen BIST-100 endeksinin MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosu yüzde 37 civarından yüzde 28 seviyesine daraldı ki son üç yıl ortalaması %yüzde -17’ydi.

Trump politikalarına odaklanan piyasalarda geçen Amerika Merkez Bankası (FED) toplantısı ve ABD tarım dışı istihdam verisi ön plandaydı. Şubat FOMC toplantısı faiz artışı beklentilerini şekillendirebilecek nitelikte sinyaller/detaylar üretmedi. Toplantı sonrasında Mart ayı faiz artışı beklentilerinin gerilediğini gördük. Cuma günü açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam verisi de bu görünüme destek oldu. Aylık 227 bin istihdam artışı beklenenin oldukça üzerinde gerçekleşse de hızlanma sinyalleri aradığımız ortalama kazançlar, beklenenin altında kalarak hayal kırıklığı yarattı. Trump’ın güçlü dolara yönelik uyarıları, korumacı politikalarına yönelik adımlarıyla yılbaşından bu yana yüzde ,3,.5 civarı geri çekilen dolar endeksi baskı altında kalmaya devam etti. Yellen’ın 14-15 Şubat Kongre sunumunda vereceği mesajlar ön plana geçti.

ABD tarım dışı istihdam verisi ardından bu hafta Trump politikalarına yönelik haber akışı ön planda kalmaya devam edebilir. Özellikle Trump’ın Japonya ve Çin’e yönelik kur manipülasyonu suçlamaları sonrasında Cuma günü Japonya Başbakanı Abe ile yapacağı görüşme ilginç olabilir. Ayrıca İngiltere Brexit sürecine yönelik gelişmeler ve Fransa seçim anketlerine yönelik haber akışı da önemini koruyor. Bu hafta Madde 50’yi tetiklemek için gerekli mevzuat ile ilgili görüşmeler yapılacak. Makro veri akışının zayıf olduğu yeni haftada FED başkanlarından gelecek açıklamalar da ön planda olacak. Çarşamba günü Bullard ve Evans, Cumartesi günü Fischer konuşacak. Yurtiçinde dış ticaret dengesi ve sanayi üretimi verisi, Japonya’daÜFE, Euro Blgesi’ve İngiltere’de sanayi üretimi, ABD’de ithal fiyat endeksi ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek önemli makro veriler.

Önümüzdeki dönemde Trump politikalarına yönelik detaylar başta olmak üzere Çin piyasalarındaki gelişmeler, ABD-Çin ilişikileri, FED faiz artış hızı, Avrupa’da Almanya, Fransa seçimleri kaynaklı yükselen siyasi riskler, Avrupa bankacılık sektörü, “Brexit” süreci, yurtiçinde ise başkanlık/referandum konusu piyasalarda takip edilecek önemli konu başlıkları olmaya devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar