Bursa mermerde de adından söz ettirecek…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Türkiye dünya doğaltaş rezervinin yüzde 40’ına sahip bir ülke. Bunun yüzde 10’u da Bursa’da bulunuyor. Yani Türkiye’nin en büyük blok mermer rezervi Bursa’da. Hem miktar hem de renk olarak. Ülke genelinde çıkarılan blok mermer 8 milyon ton. İşlemek için kurulu kapasite 2 milyon ton. Kalan 6 milyon ton blok mermer ihraç edilmeye çalışılıyor. 2002 yılında ihracat rakamı 35 milyon dolar. 2015 sonuna geldiğimizde rakam 2 milyar dolar. 2023 ihracat hedefi ise 7 milyar dolar.

Bu veriler Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu’na ait. MADSİAD, mermer ocağı sahiplerinin biraraya gelerek kurdukları bir dernek. Son yıllarda mermerin bu kadar gündemde olmasını onlara borçluyuz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile de iyi bir sinerji yakalanarak oluşturdukları birliktelik meyvelerini vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl bir ilk gerçekleştirildi. Dünyanın kapalı alanda yapılan ilk blok mermer fuarı Bursa’da düzenledi. Fuarın kurulum aşamasında satılan blok mermerler ilginin boyutunu gösterdi.

Şimdi fuarın ikincisi yine BTSO, MADSİAD ve TÜYAP işbirliğinde düzenleniyor. Hem de geçtiğimiz yılın iki katı katılımcı ve mermer oranı ile. 50 bin metrekare kapalı alanda 26 bin ton mermer sergileniyor. Ur- Ge destekli yurtdışından gelen 500’ün üzerinde yabancı alıcı fuarda temaslarda bulunuyor. Sergilenen 1080 adet blok mermerin yüzde 70’inin de ilk gün satıldığını duyuyoruz fuarın açılışında.

Blok mermerin dünyada en büyük alıcıları Hindistan ve Çin. Hindistan’da uygulanan kotaların kalkması da fuara olan ilgiyi daha da artırmış görülüyor. Tüyap aylar öncesinden rezervasyonları tamamlayıp satışları durdurmuş, gelen talepleri önümüzdeki yıla kaydırmış. Gelelim blok mermer satışı tartışmasına. MADSİAD Başkanı Efendioğlu blok mermerlerin konuşulduğu gibi hiç de ucuza satılan bir ürün olmadığını belirtiyor. İşlenmiş ile ham hali arasında kayda değer bir farkın olmadığını iddia ediyor. Ayrıca blok mermer rezervlerinin bugün ki hızla 200 yılda bitmeyeceğini belirtiyor Efendioğlu.

Buna bir de örnek veriyor. ‘Marmara Adası’nda 2400 yıldır blok mermer üretiliyor. Daha kaç yüzyıl devam eder bilinmez.’ İtalya’nın yıllar önce burun kıvırarak tenezzül etmediği ve dünyada pazarını Türkiye’ye kaptırdığı blok mermer pazarını geri alabilmek adına şimdi çok büyük mücadeleler verdiğini de ekliyor.

Türkiye’nin en büyük doğaltaş rezervine sahip Bursa’nın blok mermer ihracatında da adından söz ettirmesi kaçınılmaz. Çalışmalar bu hızla devam ederse sektörün 2023 yılı hedefi olan 7 milyar doların önemli bölümünün Bursa’dan yapılacağını öngörebiliriz. Dileğimiz blok mermer fuarında ki ilginin kentimizde düzenlenen diğer fuarlarda da kendisini göstermesi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar