Çanakkale Köprüsü hayırlı olsun

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Çanakkale Köprüsü’nün sembolik temeli cumartesi günü atıldı. Köprü ihalesi 25 Ocak’ta yapıldı. İhaleyi alan grubun 1.5 ay içinde, bu kadar önemli bir projenin mimari çizimini tamamlattırması, finansmanını temin etmesi imkansız.

İşte o nedenle temel atma töreni sembolik oldu.

Bu gibi önemli köprü projelerinin mimari çizimini yapacak, kullanılacak malzemeyi belirleyecek, mimari hesaplarını yapabilecek dünyada sayılı mimari bürolar var.

Bundan önceki köprü projelerimizi, Boğaz geçiş projelerini uluslararası mimari büroları, ünlü mimarlar hazırladı.

Çanakkale Köprüsü gibi özel projelerde kullanılacak malzemenin özelliklerinin belirlenmesi, üretilmesi önem taşıyor. Bunların büyük kısmı yurtdışında bu işin uzmanı firmalarca üretilecek.

Çıkan projeye göre uluslararası finansman kuruluşları finansman paketini hazırlayacak.

Bunlar zaman gerektiren çalışmalar.

Ne var ki, önceki mega projeler nasıl hazırlandı, nasıl finanse edildi, nasıl yapıldı ise Çanakkale Köprüsü projesi de gerçekleşecek.

Hizmete açılacak.

1915 Çanakkale Köprüsü’nü en kısa işletme süresini teklif eden Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG inşa edecek.

Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5.5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi ile Yap-İşlet- Devret ihalesini kazanmıştı.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan geçiş ücretinin otomobil başına 15 euro artı KDV olarak belirlendiğini duyurdu.

Çiğden Toker’in yazısından öğrendiğimize göre, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) şirketlere, Çanakkale Köprüsü bittiğinde günlük 45 bin araç garanti etmiş. Bu sayının altındaki trafiğin parası, Hazine tarafından ödenecek. Bunun anlamı Hazine’nin köprü geçiş ücreti olarak 250 milyon euro varidat garantisi vermesidir.

Varidat garantisi, yapımcılar için, projeye kredi verecekler için teminat anlamına geliyor.

Çanakkale Köprüsü ve bağlantı yolları ile bir mega projeye daha başlanmış oluyor. Geçenlerde Türkiye’nin mega projeleri hakkında bir liste yayınlandı. Sinop Nükleer Santralı 22 milyar dolar, Akkuyu Nükleer Santralı 20 milyar dolar, İstanbul İzmir Otoyolu 16 milyar dolar, Kanal İstanbul 15 milyar dolar, Üçüncü Havaalanı 10 milyar dolar, 4 ayrı hızlı tren projesi 14 milyar dolar, 8 askeri proje 9 milyar dolar. Listenin başında yer alıyor.

Dünya Bankası’nın bir raporuna göre Türkiye’de 2006 ve sonrasında 130.4 milyar dolar değerinde 197 altyapı projesinin yapımı tamamlandı veya yapımı devam ediyor.

Türkiye, benzeri gelişmekte olan ülkeler arasında mega projelere yaptığı ve yapacağı harcamalarla önde gelen bir ülke. Köprüler, yollar, alt ve üst geçitler, hızlı trenler, havalimanları altyapımızı zenginleştiriyor.

Ne var ki, altyapı için yapılan harcamaların, altyapı için kullanılan kaynakların üretime dönük projelerin kaynaklarını kurutmaması, üretime dönük yatırımları unutturmaması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018