Denizli’de yeni bir kümelenme doğuyor

Funda AKKOYUN
Funda AKKOYUN DENİZLİ'DEN funda.akkoyun@dunya.com

Denizli, girişimci insan yapısıyla tanınan illerimiz arasındadır. Tekstilin baş kenti olarak anılan il, son yıllarda hızlı bir değişim geçiriyor. Kentte sektör çeşitliliğinin arttığını söylemek mümkün. Bugün itibarıyla tekstilin yanı sıra, kablo, enerji, mermer, demir çelik, gıda ve tarım hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar kentin dış ticaret hacmini destekliyor.

Kent, sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında ülke genelinde 10’uncu sırada yer alırken, Türkiye ihracat sıralamasında da 8’inci sırada yer alıyor. Denizli daha çok tekstil ile anılsa da son yıllarda makine sektörünün de ön plana çıktığını görüyoruz. Ülke ekonomilerinin gelişmesinde büyük rol oynayan ve katma değerli ve teknolojik ürünler ortaya koyan makine ve metal sektörünün ilerleyen yıllarda da Denizli’nin kalkınmasında daha büyük rol oynayacağını görüyoruz. Makine sektörü ekonomi anlamında zor zamanlar geçirdiğimiz şu dönemde, 2015 yılında 378 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Denizli’nin ihracat rakamını arttıran tek sektör olarak dikkat çekiyor.

Makine sektöründeki firmaların çoğunluğu KOBİ niteliğinde ve sektör Denizli’de öne çıkan sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda gelişmiş görünüyor. Kentte tekstil makinaları, mermer makinaları, kablo makinaları, gıda makinaları, tarım makine ve ekipmanları üretiliyor. Makinecilerin ortak problemi üretim alanlarının artık yetmiyor olması. Bu sorunu çözebilmek adına Denizli Sanayi Odası ve yetkili kurumların harekete geçerek işlemlerini başlattığı Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları yavaş yavaş şekilleniyor.

Kasım 2016 tarihine kadar, 73 firmadan 736 bin metrekarelik arsa talebi alındı. Talepte bulunacak firma sayısının 100’ün üzerinde çıkması bekleniyor. Bu öngörülen rakamlar doğrultusunda toplam talebin 1 milyon 250 bin metrekare olacağı düşünülüyor.

Makine İhtisas OSB için seçilen yer Denizli şehir merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Gürlek bölgesinde. Tekstil ve mermer sektöründeki kümelenme başarısını makine sektöründe de yakalamayı hedefl eyen Denizli, Makine İhtisas OSB projesi ile makine ve metal sanayindeki KOBİ’lere daha geniş ve modern bir çalışma ortamı yaratmak istiyor.

Girdiği her sektörde başarıyı yakalayan Denizlili sanayiciler dördüncü sanayi devriminin yoğun konuşulduğu şu dönemde makine ve metal sektörünü öneminin de farkında. Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’ nin söylemiyle ‘ Denizli yeni bir kümelenme hikayesine gebe’ bugünlerde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Denizli sanayicileri 26 Temmuz 2016
Lütfen hayal edin! 13 Ağustos 2014