Diyarbakır'da şimdi biraz da iş konuşalım

Mahir SOLMAZ
Mahir SOLMAZ DİYARBAKIR'dan mahir.solmaz@dunya.com

Çatışmalı ortamdan sıyrılmaya çalışan Diyarbakır'da ekonomik yaşamın canlanması, fuar ve zirve organizasyonlarının yeniden yoğunlaşması gündemimizin biraz da olsa değişmesine vesile oluyor. bu Bu noktada doğrudan kendimizi işimize ve kentin gelişimine odaklama şansını da yeniden yakalıyoruz.

İş dünyasına ve bize heyecan veren gelişmelerin başında 18-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen 8. Tarım ve Hayvancılık Fuarı vardı. Çünkü 2 yıl fuar yapamadık. Oysaki geçmişte 13 değişik fuara ev sahipliği yapabilen bir organizasyon yapısı içerisindeydik. Geride bıraktığımız tarım ve hayvancılık fuarının bize en büyük katkısı kent dinamiklerinin birlikte hareket etmesi halinde elde edilen başarının boyutu oldu. Önümüzde ki dönemde aynı heyacan ve ile yeni organizasyonlara, yeni fuarlara ev sahipliği yapılmasını diliyorum.

Diyarbakır turizm sektöründe de hareketlilik var. TÜRSAB Diyarbakır Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl ile sohbet ederken, kentin birçok dinamiğinin bir araya gelerek oluşturduğu turizm platformunun bir organizasyonundan bahsetti. 6-7 Mayıs tarihlerinde turizm yazarlarını ve tur operatörlerini Diyarbakır'da ağırlayıp sektörün geleceğini için çalıştay yapacaklarını söyledi.

Turizmde gerçek manada hakızlığa uğrayan bir şehir Diyarbakır. Bu kadar tarihi dokuya ve eşsiz güzelliklere sahip bir kentin bilinirliğinin bu kadar az olması kabul edilebilir bir durum değil. Kaldıki kente gelip dte memnuniyetsiz bir şekilde ayrılan kişi sayısı yok denecek kadar azdır. Ayrıca Diyarbakır'ın kendine özgü mutfağınında çok fazla bilinirliğinin olmadığı aşikar.
Tur operatörlerinin GAP turlarına Diyarbakır'ı yeniden dahil etmesi çok önemli. Yapılcak bu çalıştayı birçok nedenden önemsiyor ve gereken desteğin verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Çalıştaydan çıkacak sonuçlarıda yine sizlerle paylaşacağım.

Kentin ortak iş yapan kültürünü ayakta tutan dinamiklerden biri de Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSAD). Birlik ve beraberlik konusunda örnek verilecek bir dayanışma var DİİSAD'ta.

Çatısı altındaki 25 federasyon, 190 dernek, 24 bini aşkın iş insanı ve 40 bine yakın şirket ile Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED tarafından 12-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek 39. Girişim ve İş Dünyası Konseyi'ne bu yıl DİSİAD ev sahipliği yapıyor. Konseyde aynı zamanda TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) işbirliği ile hazırlanan ve Türkiye’de kentler bağlamında gelişim dinamiklerini ortaya koyan “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden, Kentlerin
Türkiye’sine” raporunun da lansmanı da yapılacak. Organizasyona Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, TURCAS Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO Batu Aksoy, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ve TEPAV Kurucu Direktörü Güven Sak da katılacak. Konsey toplantısında TÜRKONFED üyeleri arasında etkin bir işbirliğini amaçlayan ticaret köprüsü görüşmeleri de yapılacak. Umarım bu tür aktiviteler Diyarbakır'ın imajına olumlu bir katkıda bulunur. Çünkü artık biraz da güven sürecinin başlaması gerek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar