Dostum Fevzi Kavuk’un ölümünü geç duydum

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Fevzi Kavuk İznik’in dağ köyü Müşkülenin muhtarıydı. 1969 seçimlerinde Bursa’da Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı olarak seçime girme kararı alınca kendisi ile röportaj yapmak için o dönem çalıştığım Ant dergisi tarafından görevlendirildim ve önce köyüne gittim.

O köyün sol ile tanışması 1940’lı yıllarda Nazım Hikmetle Bursa cezaevinde kalmış İbrahim Başaranın köye dönmesi sonrası başlamış, zorluk içerisindeki bir dağ köyü olarak devam etmiş.

1960’lı yılların başında Tip’in kurulması ile birlikte köyde siyasal olarak TİP ağırlığı gündeme gelmiş. O yıllarda Fevzi Kavuk köyün muhtarı seçilmiş, TİP’li muhtar olarak bilinir olmuş.
1969 seçimleri öncesi TİP Bursa milletvekili aday listesinde ilk sıraya Fevzi Kavuk getirilmişti. Kavuk röportajı propaganda için gittiği köylerde sürdürmemizi isteyince onunla birlikte Yalova Bursa yolundaki Engü rücük köyünden başlayarak Bursa’ya doğru sekiz on köyde ona katıldım. Köyden köye minibüslerle gidiyorduk kahvelerdeki propaganda konuşmalarını dinledim, köylülerle yaptığı konuşmaları izledim. Röportajımı Ant dergisinde yayınladım. Dergimin kapağında Fevzi Kavuğun kasketli fotoğrafı üzerine, “ kalkın meclise varalım” sözü ile yayınlandı.

Kavuk 1969 seçimlerinde Bursa’da TİP oylarını arttırmasına karşın milletvekili seçilemedi. Muhtarlığa devam etti. Zeytincilikle uğraşan köylerinde ürünün değerlendirilmesi çalışmaları yaptı. Zeytinliklerin geliştirilmesini sağladı.

Müşküle İznik’te özellikleri ile öne çıktı. Örnek köy olarak görülmeye başladı. Fevzi Kavuk ile dostluğumuz sonraki yıllarda da devam etti. Ara sıra daveti ile onu köyünde ziyaret ettim. Zaman zaman da o İstanbul’a gelip beni ziyaret etti.

Son yıllarda bu ziyaretlerimiz azalmıştı. Bir dosttum T24’teki yazısında Fevzi Kavuğun ölüm haberinden söz eden Murat Belge’nin yazısı ile ilgili bilgi verdi. Böyle geçte olsa dostum Fevzi Kavuğun ölüm haberini almış oldum. Fevzi Kavuğa rahmet yakınlarına ve Müşküle köylülerine başsağlığı dilerim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar