“Dovish” FED out “Hawkish” FED in

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI Stratejist

FED son gelen veriler sonrası şahinleşmeye başladı. 17 Aralık 2016’da yazdığım “FED 2017 Yılında Şahinleşebilir” isimli köşe yazımda belirttiğim gibi FED, genel olarak ekonomiye dair olumlu bir tablo çizmeye devam ediyor.

ABD temsilciler meclisinde sunum yapan Yellen, ekonomiye 16 milyon istihdam sağladıklarını ve işsizliği yüzde 4.8 indirdiklerini söylerken, istihdam ve enflasyon verilerinin beklentilere paralel gelmesi durumunda gelecek toplantılarda faiz artırabileceklerini ifade etti.

Son gelen enflasyon rakamlarına baktığımızda manşet enflasyonun yüzde 2.5’e çekirdek enflasyonun ise yüzde 2.3’e yükseldiğini görüyoruz. ABD'de tüketici enflasyonu beklentileri 19 ayın zirvesinde. Son dönemde küresel ekonomideki ılımlı büyüme ve petrol fiyatlarının 50-60 dolar arasına oturması FED’in %2 hedefine ulaşmasını sağlayacaktır.

İstihdam rakamları iyi gelmeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda tarım dışı istihdamdan çok saatlik kazançlara odaklanacağız. Ocak ayında 227 bin gelen tarım dışı istihdamından çok, beklentilerin altında gelen saatlik kazançlar verisi etkili olmuştu.

Diğer tarafta Trump’ın ekonomik teşvik paketi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta vergi indirimi ile ilgili olağanüstü bir açıklama yapacağını söyleyen Trump’ın yapacağı mali teşvikler FED’i hedefine daha kısa sürede ulaştırabilir. En yüksek gelir vergisi oranının yüzde 40’tan yüze 33’e indirileceğinin sözünü veren Trump, diğer iki gelir kademesine yönelik oranların ise yüzde 25 ve yüzde 12’ye çekileceğini söylemişti.

Geçtiğimiz yıla 4 faiz artışı hedefi ile başlayan FED tek faiz artışında kalmıştı. Ancak bu sene hem ekonominin gidişatı hem de üyelerin açıklamaları FED’in 3 faiz artışı hedefine ulaşabileceğini gösteriyor.

FED’in faiz artışlarına hız verip 2019’da yüzde 3 hedefine ulaşma sürecinde dolar bütün para birimlerine karşı değer kazanacak. ABD’de yükselen faizler ile birlikte para anavatanına geri dönerken gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı olabilir.

Dolar endeksinin 100’ün üzerinde kapanışlar yapmaya devam etmesi dolar pozitif havayı devam ettirecektir. Kur tarafına baktığımızda ise kısa vadede 3.60-3.63 bölgesi önemli destek olarak karşımıza çıkıyor. Orta ve uzun vadeli trend yukarı yönlü. Kısa vadede 3.70-3.72 bölgesi direnç bölgesi. Kur bir süre yatay bant aralığı olan 3.60-3.70 bölgesinde hareket edebilir. Yukarı harekette 3.70’in üzerinde 3.75 seviyesi görülebilir.

Avrupa’da ise seçim süreci euro üzerinde baskı oluşturabilir. Henüz seçimler fiyatlanmış değil.

Fransa seçim anketlerinde Le Pen şuanda ilk sırada yer alıyor. Ulusal cephe lideri Le Pen, Fransa'nın AB'den ayrılmasının yanı sıra NATO'dan ayrılmayı da gündeme taşıdı. Diğer tarafta Yunanistan yeniden konuşulmaya başlandı. İtalya ve Yunanistan’da erken seçim ihtimalleri artıyor. Euro Bölgesi’nin dağılma ihtimalleri ise son yılların en yüksek seviyesinde.

Eurusd paritesinde 1.0580 seviyesine dikkat edilmeli. Bu seviye altında yapılacak haftalık kapanışlar ile 1 euro 1 dolar hareketi başlayabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Eylül Ve Sonrası 17 Temmuz 2017