Dünya, o sessiz kahramanları tanıyacak

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

1974 yılında Sabancı kardeşler tarafından kurulan Sabancı Vakfı, merhum Hacı Ömer Sabancı’nın “Bu topraklardan kazandıklarımızı bu toprakların insanlarıyla paylaşmak” felsefesini yıllardır hayata geçirerek uzun soluklu projelere imza atıyor.

Bunlar arasında 20 yıl süreyle desteklediği Türkiye Halk Dansları Yarışması, 1998 yılından itibaren desteklediği Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 8 yılda tüm Türkiye’yi dolaşarak yaklaşık bir milyon çocuğa ulaşan Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, 2007 yılından itibaren Onur Üyesi olarak desteklediği Uluslararası Ankara Müzik Festivali, binlerce yıllık tarihe ışık tutan Metropolis antik kenti kazı çalışmaları, 2009 yılından bu yana ana destekçisi olduğu Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası da bulunuyor.

Türkiye’nin dört bir yanında eğitimden sağlığa, kültürden spora kadar 120’den fazla kalıcı eser yaptıran Sabancı Vakfı’nın eğitim alanındaki eserleri arasında Sabancı Üniversitesi de yer alıyor.

Toplumsal gelişmenin bireylerin potansiyelinin ortaya çıkarılması ve ilham veren hikâyelerin toplumla paylaşılmasıyla mümkün olacağı anlayışını benimseyen Vakıf, bu kez yine uzun soluklu bir kültür-sanat projesine daha imza atıyor:

“Kısa Film, Uzun Etki” sloganıyla hayata geçirilen Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu...

Bu platformun ilk etkinliği, “Mülteci Kadınlar” temalı kısa film yarışması.

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenlendi. Projeyi ilk kez gündeme getirerek Vakıf’tan bu yönde bir çalışma yapılmasını isteyen, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı. Güler Hanım yaptığı konuşmada toplumsal sorunların sanat aracılığıyla ele alınmasının önemini vurgulayarak “Bunu sağlamak, sinemanın yaratıcı bakış açısından yararlanarak farkındalık ve bilinç oluşturmak amacıyla bu kısa film yarışmasını düzenliyoruz. Sadece mülteci kadınların değil tüm kadınların, tehlikelerden korunması ve eşit haklara sahip olması için acilen harekete geçmek gerekiyor” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise “Mülteci kadınların sorunlarını görünür kılmak ve insanları bu konuda daha fazla düşünmeye teşvik etmek istiyoruz” diyerek yarışmanın sonuçlarının yaratacağı farkındalıklara dikkat çekti.

“Mülteci Kadınlar” konusunun mesajı, yarışmanın kanaat önderi dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Reza Deghati’ye ait:

“Mülteci kadınlar tarihin sessiz kahramanlarıdır. Onlara ses vermek için lütfen bize katılın” diyor Deghati.

Sanat Yönetmenliği’ni Zeynep Atakan’ın üstlendiği Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’na başvurular başladı. Son tarih 5 Aralık. Ayrıntılı bilgelere www.kisafilmplatformu.org adresinden ulaşmak mümkün. Burada hemen belirteyim, yarışmaya katılım ücretsiz, herhangi bir yaş sınırlaması da yok. Jüriler, önümüzdeki günlerde açıklanacak. Önemli bir ayrıntı, yarışmaya başvuran eserlerin yönetmen (eser sahibi) ve / veya yapımcısından en az birisinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve eser sahiplerinin bugüne kadar çekmiş olduğu herhangi bir uzun metraj filmi bulunmaması gerekiyor.

Birincilik ödülü 15 bin, ikincilik ödülü 10 bin ve üçüncülük ödülü 5 bin TL. Başvurusu yapılan filmin süresinin jenerik de dahil olmak üzere 5 dakikayı geçmemesi de yönetmeliğin atlanmaması gereken maddeleri arasında.

Yeni bakış açıları, farklı çekim teknikleri, çarpıcı seslendirme biçimleri ve etkili oyunculuk tarzlarının sınandığı deneysel sinema alanı olan “kısa film dünyası”ndan “mülteci kadınlar”ın dramını anlatan çok özel çalışmalar çıkacağını umuyorum.

Toplumsal sorunlara duyarlı olan sanatçıların bu konuya da dikkat çekerek duyarlılıkları harekete geçirecekleri Platform’da yer alacak filmlerin yansımaları, sloganın haklılığını bir kez daha vurgulayacaktır:

“Kısa film, uzun etki.”…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar