EKK’nın ertelenmesi Merkez Bankası kredibilitesi için mi?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) dünkü toplantısının iptal edilmesi üzerine aklıma gelen soru, başlıkta yer alan “Merkez Bankası kredibilitesi için mi?”oldu. Sorduğum dostlarım da benzer düşünceler ortaya koydular. Bir dostum,”Evet, yarın faiz için toplanacak Merkez Bankası. PPK toplantısı öncesi EKK’nın alacağı karar siyasal nitelikli olacağı için Merkez Bankası kredibilitesine olumsuz yansırdı. Erteleme Merkez Bankası’nın elini serbest bıraktı, bu açıdan iyi oldu” dedi.

Aynı dostum, “Ama karar bu PPK toplantısından iki gün önce değil daha önce alınmalıydı. Hükümette kur artışı konusunda çok seslilik var. Bu, dağınıklığa neden oluyor, kafa karıştırıyor. Hükümet içinde konuyu ele aldıktan sonra, yurtdışında da kredibilitesi olan Mehmet Şimşek’in tek ses olarak açıklama yapmasına ihtiyaç var. Doğru olan budur” diyerek önerisini de dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Dünyadaki ekonomiyle ilgili dalgalanma bir müddet daha devam edecektir, özellikle kurdaki dalgalanmalar beklenebilir. Türkiye’de alınması gereken tedbirler iki başlıkta özetlenebilir. Bunlardan biri Merkez Bankası’nın alacağı kararlardır. TCMB bu kararları kendi iradesiyle alıp uygulamaya koyacaktır. Bir de hükümetin alacağı kararlar var, bunların bir kısmı reformlardır. Bir de idari olarak alınacak kararlar var. Kamu bankaları mevduat faizlerine daha alt düzeyde faiz alacaklar” açıklamasını da Merkez Bankası’nın iradesine karışmayacaklarını ortaya koyan bir tutum olarak görüyorum. EKK toplantısının ertelenmeyip, dövizin artışı konusunda önlem açıklayarak siyasal tavrını ortaya koysaydı, Merkez Bankası’nın kredibilitesi olumsuz etkilenirdi.

Konuştuğum bütün dostlarım, PPK toplantısından iki gün önce EKK’da alınacak siyasal nitelikli kararın olumsuz sonuç vereceği konusunda görüş birliği içersinde oldular. Böylece son dönemde bağımsızlığının yıprandığı, “Cumhurbaşkanı faiz artırmasına izin vermez. MB yükselen kur karşısında faiz silahını kullanamaz” söyleminin aksine bir tutum sözkonusu olacak mı? PPK’nın yarınki toplantısı sonrası bunu öğrenmiş olacağız... Uzun süredir faiz indirim kararları alan PPK’nın, yarın politika faizinde 25 baz puanlık artış yapabileceği görüşü piyasada ağırlık kazanmış durumda. 22 analistin katıldığı beklenti anketinde, 10’u PPK’da faizde değişim olmayacağını belirtirlerken, 12 analist 7.50’lik haftalık repo faizinde 25 baz puanlık artış beklediklerini açıklıyorlar.

Bu durum, yarınki PPK toplantısında alınacak kararın önemini artırıyor. Piyasalarda karara ilgi çok yüksek. Bekleyelim, görelim...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar