Elektrikte arz-talep dengesi bozuldu

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Elektrikte arz talep dengesi bozuldu. (1) Havaların soğuması. (2) Yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasının etkisiyle elektrik tüketimi artıyor. (3) İran gaz sevkiyatını yarıya indirince, BOTAŞ gaz ile elektrik üreten santrallere gaz sevkiyatını kıstı. Gaz ile üretim yapan santraller elektrik üretemez oldu. Bunun sonunda toplam günlük arz azaldı. (4) Elektrik piyasasında fiyatlar arz ve talebe göre oluşuyor. Arz azalınca, dağıtıcıların elektrik alım fiyatları arttı. Buna karşı dağıtıcılar fiyat artışını henüz tüketiciye yansıtamıyor. (5) Bütün bu gelişmelerden akarsular üzerine santral kuranlar ile kömür ile elektrik üretenler kârlı çıktı.

Elektrik Mühendisleri Odası’nın belirlemelerine göre; Ekim 2016`da megavat saat başına 145.075 lira olan ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatı, Kasım 2016`da 154.862 liraya, aralık ayında 234.295 liraya yükseldi. Ancak piyasa takas fiyatı (22 Aralık 2016) saat 17:00 itibarıyla megavat saat başına 1169.55 lirayla fahiş bir düzeye çıktı. Böylece 1 kilovat saat elektriğin fiyatı 1 lirayı aşmış oldu. 23 Aralık 2016 için verilen fiyatlar ise bu düzeyi de aşarak, 1.9 liraya tırmandı. Konut tüketicilerinin faturasında 0.41 TL olan 1 kilovat saat elektriğin bedelinin 4.6 katına ulaşıldı.

Tüm bu gelişmeler sonucunda bir yandan pahalı elektrik bir yandan da elektrik ihtiyacının karşılanamaması sorunuyla yüz yüze kalındı.

Elektrik üretiminde başlayan sıkıntı, hem periyodik bakım adı altında yapılan kesintiler hem de elektrik kesintilerinin gezdirilmesi yoluyla yönetilmeye çalışılıyor.

İlk tedbir olarak Hükümetin yaz saati uygulamasından vazgeçmesi bekleniyor. Fakat sonuçta, doğalgazdaki kesintinin faturasını, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin döviz borçlarının kur riskini, arz talep dengesizliği sonucu artan fiyatların dağıtım şirketlerindeki zararını, nihai tüketici olan sanayi kuruluşları ve halk ödeyecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018