Endüstriyel Dönüşüm Paydaşlar toplantısından...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) tarafından, KOSGEB ve TÜBİTAK'ın iş birliği ile gerçekleştirilen benim de “İnsan Kaynağı ve Altyapı İhtiyacı” başlıklı oturumun yöneticisi olarak katıldığım "Endüstriyel Dönüşüm Paydaşlar Toplantısı", Ankara’da yapıldı.

TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, toplantının açılış konuşmacılarıydı.

Konuşmacılar neler mi söyledi derseniz; İlk konuşmacı TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin; Sanayinin, bilişim teknolojileriyle evrilmediği takdirde ülkelerin başarılı olma şansının kalmadığını vurgulayarak, bilim ve teknolojiyi KOBİ'lere taşıyabilmenin yolunun TÜBİTAK ve KOSGEB gibi kuruluşlarla iş birliği yapmaktan geçtiğini söyledi.

Kuleyin, KOBİ'lerin uluslararası rekabet yapabilecek kadar nitelikli bir duruma getirildiğinde Türkiye'nin ürünlerinin uluslararası pazarlarda tercih edilir hale geleceğini belirtti. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, şu anda KOBİ'lerin 400 milyar liradan fazla destek aldığını belirterek, bu rakamın yeterli olmadığını dile getirdiği konuşmasına şu sözlerle tamamladı; “Sanayi 4.0 devrimiyle KOBİ'lerin de teknolojiye ulaşımının önü açıldı.

KOBİ'lerin taşıdığı değerin çok yakından farkında olan bir kurumun genel müdürü olarak 'dijital dönüşümden korkmayın, hatta bu alanda korkularınız varsa üzerine cesaretle yürüyün' demek için buradayım." diye konuştu. Recep Biçer, "KOSGEB olarak gerekli dönüşümü zamanında gerçekleştirerek hızla değişen dünyaya ayak uydurmaları için KOBİ'lere Ar-Ge ve inovasyon konularında her zaman destek vermemiz gerektiğinin bilincindeyiz." dedi.

Prof. Dr. Arif Ergin de Sanayi 4.0 devriminin önemine değinerek, "Değişimin hızına, ivmesine ayak uydurup da üretim ve tüketim teknolojilerini ve teşvik mekanizmalarını bu felsefeden uzakta gerçekleştirirsek, Sanayi 4.0 kaçırmış olacağımızı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. Ergin, söz konusu değişim sürecinde Türkiye'nin kendi karakterini ortaya koymaya ihtiyacı olduğunu belirterek, "TÜBİTAK olarak verdiğimiz desteklerle belli bir perspektifimiz var. İster üretim, ister fikir bazında olsun bunların nasıl bir ekosistem içinde var olacağını düzenlememiz lazım" diye konuştu. Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Bugün üretim yapımız orta düşük ve düşük teknolojik bir üretimi sağlıyor.

Dolayısıyla yüksek teknolojinin ihracatımız içindeki payı çok düşük seviyede. Sanayi 4.0 dijitalleşmeyi getiren bir devrim, buna sessiz ve kayıtsız kalmamız mümkün değil. Özellikle küçük işletmeler için teknolojik ekosistemin oluşturulması şart görünüyor. Bundan 5-10 yıl sonra birçok mesleğin ortaya çıktığını ve bazı mesleklere gerek kalmadığını göreceğiz. Geleceğin dünyasına hazır olmamız için endüstrideki dönüşümümüzü süratle yapmamız gerekiyor. Dördüncü sanayi devriminde başarılı olmanın yolu üniversite, sanayi ve kamu iş birliğinden geçiyor" dedi.

“Sanayi Bakış Açısıyla Dönüşüm Süreci” başlıklı oturumu yöneten Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, Türkiye'nin 4. sanayi devrimini dünya ile eş zamanlı olarak gündemine taşıdığına dikkat çekerek, "Sanayi 4.0, dijitalleşmenin, yapay zekanın, değişim ve dönüşümün hızlandığı, inovasyon faaliyetlerinin arttığı yeni nesil bir dönem.
Türkiye'de Sanayi 4.0'a geçiş için herkesin hazırlık yapması ve bu sürece hızla geçilmesi gerekiyor.

Bu sanayi devrimini ıskalamayalım" diyerek konuşmasını sonlandırdı.
“Sanayi Dönüşümde Teşvikler, Destekler ve Mevzuat” Başlıklı oturumu yöneten Ali Kahya OSB Başkanı Yalçın Sönmez de; Dünya adına ‘Sanayi 4.0’ denilen dijital dönüşüm devrimini yaşıyor. Türkiye’nin bu süreci ıskalamamak için kamu, sivil toplum, akademi ve ekonomi dünyasının tüm aktörlerinin öncülüğünde, işbirliği içinde sinerji oluşturacak bir ekosisteme ihtiyacı var. Sanayi dönüşümüne uygun ortamın sağlanmasında mevzuatın, desteklerin ve teşviklerin önemli bir işlevi olacaktır. Mevcut düzenlemelerin beklenen etkin ve verimli sonuçları üretmesi için uygulamadaki aksayan yanlarının düzeltilmesi ve ihtiyaç duyulan yeni düzenlemelerin hızla devreye sokulması gerekiyor. Bu süreçte atacağımız adımlar ekonomide yeni bir başarı hikayesini biçimlendirerek, ülkemize küresel rekabette hedeflediği büyüme ve kalkınmayı sağlayacaktır” diyor.Seçilen konuların ve konuşmacıların mükemmelliğiyle katılımcılardan yoğun ilgi gören Endüstriyel Dönüşüm Paydaşlar Toplantısı’ndan derlediklerim özetle bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar