Farklı bir destek

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Bir süre öncesine kadar, üreticilerimizin, herhangi bir pazara girişlerinde aranan belgelerin alınmasında yapacakları masraflar, 97/5 sayılı Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile destekleniyordu. Daha sonra bu tebliğde yapılan değişiklerle farklı destekler de bu kapsam altında verilmeye başlandı. Özellikle, yurt dışında yerleşik küresel firmalara tedarikçilik yapan ve onların tedarik zincirinde kalıcı bir yer almaya çalışan işletmelerimize yönelik bir desteğe dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Ekonomi Bakanlığı’nın sitesinde yer alan ve son değişiklikleri de içeren 2014-8 sayılı Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesine İlişkin Karar metninde, “Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Projesi kapsamında şirketlerin projede belirtilen ve genelge kapsamındaki giderleri 2 yıl süresince %50 oranında ve toplamda 1.000.000 ABD Doları’na kadar desteklenir” denilmektedir.

“Küresel Tedarik Zinciri (KTZ) Yetkinlik Projesi” ile ara malı üreten ve çalışmakta olduğu veya çalışacağı küresel firmaya yeni ürün tedarik edecek veya mevcut ürünü ile yeni bir küresel firmaya tedarikçi olacak şirketlerimize, farklı bir bakış açısı ile destek veriliyor. Bu karar ait uygulama usul ve esaslarını belirleyen genelgenin üçüncü bölümü, bu KTZ projelerine verilecek desteklerin detaylarını belirliyor. Bu projeler çerçevesinde işletmelerimiz “Makine, ekipman, donanım alımı” yapabiliyorlar. Ancak bu alımlar seri üretim amaçlı kullanılmayan, ürün geliştirme, test, analiz, doğrulama, kalite kontrol veya ölçme amaçlarına hizmet edecek makine, ekipman ve donanım alımları olmak durumunda. Ayrıca KTZ projeleri çerçevesinde firmalarımıza “Yurt Dışı Ofis-Depo Harcamaları” için de destek veriliyor. Bu ofis ve/veya depoların, tedarik ilişkisi çerçevesinde açılıyor olması aranıyor.

KTZ projeleri destekleri arasında “Yazılım alımları” da unutulmamış. KTZ katılım sürecinde ihtiyaç duydukları yazılımların alımları da destek kapsamında. Firmalarımızın bu süreçte gereksinim duyacakları “Eğitim, danışmanlık ve müşteri ziyaretleri” de destek kapsamına alınmış. Bu çerçevede alınacak ulaşım desteğinin ekonomi sınıfı ve konaklama desteğinin de alıcı firmanın şehrinde yapılacak konaklamalar için olduğunu akılda tutmak gerek. Doğal olarak bu tür tedarikçi ilişkilerinde aranacak olan “Sertifikasyon, Test/Analiz, Ürün Doğrulama” harcamaları da destek kapsamında yer alıyor. Tüm bu destekler için aranan ortak şart, projede yer alan faaliyetin ve ödemenin proje süresi içerisinde gerçekleştirilmesi.

Bu desteklerden faydalanabilmek için bir KTZ projesi hazırlayarak Ekonomi Bakanlığı’na göndermek gerekiyor. Başvuruyu alan bakanlık firmayı mevcut üretim yetkinliği ve geliştirme potansiyeli, finansal performans, bilgi sistemleri yönetimi ile organizasyon ve insan kaynakları açılarından değerlendirmeye alıyor. Gerekli gördüğü hallerde firmayı ziyaret ederek inceleme yapabiliyor. Alıcı küresel firma hakkında da ticaret müşavirlerinin görüşü alınabiliyor. Her türlü sektörün küresel alıcılarına tedarikçilik yapan yan sanayi firmalarımız için olumlu bir destek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019