Fed faiz artırım dönemlerinde borsalar iyi performans sergiliyor

İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST
İrem DIŞPINAR / QNB FINANSINVEST UZMAN GÖRÜŞÜ

Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımı beklentiler dâhilinde gerçekleşirken, bu yönde adım toplantı kararları öncesinde fiyatlanmıştı. Dolayısıyla da Fed’in sıkılaştırıcı yöndeki kararı piyasalar üzerinde baskıya neden olmadı. Piyasaların asıl odaklandığı nokta Aralık toplantısında bu yıl için üç faiz artış öngörüsünde bulunan Fed’in, bu tahmininde bir değişikliğe gidip gitmeyeceği idi. Fed yılın geri kalanı için iki kez daha faiz artışı öngörerek, bu beklentisini korudu. Diğer yandan Fed enflasyon hedefinin aşılması halinde bile faiz artırımlarının kademeli olacağına dair mesajlar verdi. Fed’in faiz artışının önceden fiyatlarda olması ve önümüzdeki dönem için beklentilerin ötesinde bir şahinvari duruş sergilememesi küresel piyasalarda risk alma iştahının artmasını sağladı. Buna paralel USD/TL ise gelişmekte olan ülke kurlarına paralel hareketle 3,70 desteğinin altına geri çekildi. Kurda 3,70 direnç haline gelirken, bu seviye altında 3,65 destek olarak takip edilebilir.

Diğer yandan istatistiki olarak geçmiş faiz artırım dönemine bakıldığında, Aralık 2016 öncesinde Fed, en son Haziran 2004’te faiz artırım döngüsüne başlarken, küresel borsalar iki yıl süren bu süreçte yukarı yönde performans gösterdi. Fed Haziran 2004-2006 döneminde toplamda  425 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirirken, politika faizini %1’den %5,25’e yükseltti. Fed’in 2004’te ilk faiz artışından sonraki dönemde gelişmekte olan ülke borsaları gelişmiş olan ülke borsalarının üzerinde performans sergiledi. MSCI GOÜ Endeksi 3 aylıkta %7,4, 6 aylıkta %26, yıllıkta ise %31 oranında yükseliş gösterdi. Diğer yandan Fed’in faiz artırım sürecine başlamasından üç ay öncesinden son faiz artırım tarihi olan Haziran 2006’ya kadar S&P 500 %13, BIST 100 (TL) %70, BIST 100 ($) ise %40, MSCI GOÜ Endeksi  %49 yükseldi.  

Fed’in faiz artırım süreci öncesinde bu yönde adım atacağına yönelik kaygılar ile gelişmekte olan ülke borsaları satış baskısı altında kalırken, bu endişelerin geride kalması ile borsalar rahatlama gösterdi. Buna göre, Fed halihazırda faiz artırım sürecine başlamışken, Banka’nın 2004-2006 dönemindeki adımları esnasında küresel borsaların yukarı yönde performans göstermesi önümüzdeki dönem için olumlu bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla, Fed’in faiz artırımlarına devam ettiği süreçte geçmişte olduğu gibi yeniden küresel borsalarda yukarı yönlü hareketler görebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gözler G-20 Zirvesinde 27 Haziran 2019