Fed ve TCMB ne yapacak?

Üzeyir DOĞAN
Üzeyir DOĞAN PİYASANIN İÇİNDEN

Bu akşam Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ve ertesi gün de TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonlanacak. Son iki haftada ABD’den gelen veriler ve Fed üyelerinin açıklamaları Fed’in bu toplantıda faiz artışına gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılmasına neden oldu. Bu nedenle Fed fiyatlamasının faiz artışından önce tamamlanma, faiz artışı gerçekleştikten sonra ise yeni bir hikaye ve realizasyon yaşanma ihtimali yüksek.

Bu yeni hikaye Fed’in beklenenden daha hızlı bir şekilde faiz artışı yapabileceği olursa hisse senetleri ve başta gelişmekte olan ülke para birimleri olmak üzere para birimlerinin dolar karşısında hızla değer kaybettiğini görebiliriz.

İçeriye döndüğümüzde ise son iki haftalık süreçte TCMB, Fed fiyatlamasına kayıtsız kalmayarak, fonlamanın çok büyük bir bölümünü geç likidite penceresinden sağlayarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini %10,70’in üzerine çekti.

Bu durum TCMB’nin Fed sonrası, kullandığı faiz oranlarında ve fonlama yapısında güncelleme yapacağının işareti olsa da, atılacak adımın nereden ve ne ölçüde geleceği konusunda piyasada bir konsensüs oluşmuş değil. Bu nedenle TCMB’nin kararı ne olursa olsun piyasanın en azından bir kısmı için bu karar sürpriz olacak ve muhtemelen fiyatlamalarda volatiliteyi artıracak.

Bizim beklentimiz faiz koridorunun üst bandının %10’a, geç likidite penceresi faiz oranının da %12’ye çıkarılması yönünde.

Geçtiğimiz yılın son çeyreği ve bu yılın ilk haftalarında TL’nin şiddetli değer kaybı gerek enflasyon gerekse tüketici güveni üzerinde ciddi olumsuzluklar oluşturdu. Şubat ayında çift haneye yükselen enflasyonun piyasa algısında da önemli ölçüde tahribata yol açtığını ve Dolar/TL kurunun 3,55’lerden başlayarak 3,78’lere kadar yükselmesinde Fed faiz artışı beklentisiyle, enflasyonun oluşturduğu olumsuzluğun da etkili olduğunu düşünüyoruz.

TCMB’nin enflasyon beklentilerindeki bozulmayı hızlandıran bu süreci de göz önünde bulundurarak, TL’nin değerini korumaya yönelik ek sıkılaştırma adımları atmak konusunda daha kararlı olacağını düşünüyoruz.

Dolar/ TL’de ana yönü doların uluslararası piyasadaki seyrinin belirlediğini düşünmekle birlikte, 16 Mart’taki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası atılacak adımların kurlar üzerindeki baskıyı hafifletebileceği göz önünde bulundurulmalı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar