Franchising

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Franchising, sözleşmeye dayalı olarak belli bir markaya ait üretim ve pazarlama haklarının ve becerisinin başka girişimcilere satılması, kiralanmasıdır.

Bayilik ilişkisinden farklıdır. franchising sistemine girenler, ana firmanın, ana markanın bir parçası olarak üretimde ve pazarlamada bir örnekliğe uyarlar. 

Franchising yoluyla markalarını satanlar, kiralayanlar, hem markalarının yayılmasını sağlarlar hem de satış ve kira geliri elde ederler.

Franchising yoluyla marka kullanma hakkı satın alanlar veya kiralayanlar, tanınmış, pazarı olan bir ürünü üretme ve pazarlama imkanı elde ederler. Hazır pazardan pay alırlar.

Uluslararası kahve zincirleri, pizza işletmeleri, araç kiralama şirketleri Türkiye pazarına franchising vererek girdiler.

Şimdilerde bizim markalarımız franchising vererek yurtiçinde yayılıyor. Yurtdışında franchising dağıtıyor.

Özellikle döner firmaları, pastaneler, tatlı, dondurma firmaları franchisingde önde koşuyorlar.

Franchising veren, marka sahibi, ana işletme franchising alacak firmalara, işyeri seçimine, işyerinin dekorasyonuna, donanımına, hizmete açılmasına, personel temini ve personel eğitimine, üretim ve pazarlama sisteminin kurulmasına destek verdiği için, franchising alan girişimcilerin başarısız olma riski azalıyor.

Türkiye’de şimdilerde yerli ve yabancı toplam 2000’e yakın zincir işletmenin faaliyette bulunduğu, tahmin ediliyor.

Bunların dörtte biri yabancı markalara, dörtte üçü Türk markalarına bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

2000’e yakın zincir işletmenin dörtte biri ana firmaya bağlı şubeler veya bayiler. Dörtte üçü franchising sistemi içinde faaliyet gösteren işletmeler.

Açık anlatımla şimdilerde Türkiye’de franchising bağı ile yabancı veya yerli bir markaya bağlı olarak faaliyet gösteren işyerlerinin sayıları 1.500’e ulaştı.
Yurtdışında zincir işletme için franchising veren Türk markalarının 160’ı aştığı belirtiliyor.

Türk markaları franchising yoluyla Ortadoğu ülkelerinden sonra şimdilerde Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018