Gümrük bilgi ihracatına yeni düzenleme getirdi

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Taşra gümrük idarelerinde bilgi ithalat ve ihracı ile ilgili sorunlar yaşandığı biliniyor. Hatta adli boyutlar bile söz konusu olabiliyor. Özellikle, bilgisayarlarda kullanılan veri ya da komut yüklü bilgi taşıyıcılarının ihracında, veri ya da komutların gümrük kıymetinin belirlenmesinde idarelerde oluşan tereddütleri gidermek için Gümrükler Genel Müdürlüğü yeni bir düzenleme yoluna gitti. Buna göre; Gümrük mevzuatı açısından konu ithalat boyutu ile Gümrük Yönetmeliği’nin 54. maddesinde düzenlendiği hatırlatılarak; Bilgisayarlarda kullanılmak üzere ithal edilen veri ya da komutlar yüklü bilgi taşıyıcılarının gümrük kıymetinin belirlenmesinde, sadece taşıyıcı ortamın kendisinin maliyeti veya kıymeti esas alınır. Bu nedenle, taşıyıcı ortamın maliyet veya kıymetinden ayırt edilebilmesi koşuluyla, gümrük kıymeti, veri veya komutların maliyet veya kıymetini içermeyeceği belirtiliyor. 

Burada önemli tanımların altını çizmek gerekiyor. Taşıyıcı ortam deyiminin, entegre devreler, yarı iletkenler ve bu tür devre veya cihazlarla bütünlük oluşturan benzeri araç ve aletleri ifade ettiği belirtiliyor. Keza; Veri veya komutlar deyiminin de, ses, sinematografik veya video kayıtlarını, kapsamadığı belirtiliyor. Gümrük Kanunu’nun 1’inci maddesinde belirtilen “Bu kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi’ne giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemektir” hükmüne atıf yapılarak şöyle bir düzenleme yoluna gidilmiş bulunuyor; 

Bilgisayarlarda kullanılan veri ya da komut yüklü bilgi taşıyıcılarının ihracat için gümrük idaresine beyan edilmesi durumunda gümrük beyannamesinde sadece veri ya da komutların içinde yer aldığı taşıyıcı ortamın (CD, DVD, flashdisk, harddisk gibi elektronik ortamlar ve basılı kağıt ortamlar) gümrük kıymeti olup, veri ya da komutların gümrük kıymeti, Gümrük Kanunu’nun 1’inci maddesi kapsamında olmadığından beyan edilmesine gerek olmadığı ifade ediliyor. 

Esasen, bu düzenleme de sorunlu gibi gözüküyor. Bakalım yeni problemler neleri gösterecek, Gerçi, mali mevzuatı da bu konu ile birlikte değerlendirmek gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar