Gümrüklerde iki yeni düzenleme

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü iki yeni düzenleme yapmış bulunuyor.

Bunlardan ilki şöyle;

Konteynerlerle İlgili Gümrük Sözleşmesi’nin ve Geçici İthalat Sözleşmesi’nin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile konteyner kayıt ve takip formları, Konteyner ve Liman Takip Sistemi’nde entegrasyon sağlanmak isteniyor.
Esasen,bu entegrasyonu sağlayan limanlarda kayıt ve takip formları elektronik olarak verilmekte olup 1 Aralık 2016 tarihinden itibaren ise ilgili tüm gümrüklerde sadece elektronik ortamda verilmesi gerektiği talimatlandırılıyor.

Uygulamada sorun yaşanmaması için Konteyner ve Liman Takip Sistemi’nde entegrasyonu sağlanmayan limanların Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile u.derbentoglu@gtb.gov.tr ve n. cadirci@gtb.gov.tr e-posta adresleri aracılığı ile irtibata geçerek konteyner kayıt ve takip formlarının onaylı olup olmadığı bilgisinin elektronik ortamda sistemde sorgulayabilmeleri mümkün kılınmış bulunuyor.

Diğer bir düzenle de kıymet sorgulamalarına ilişkindir.

GÜVAS Kıymet Sorgulama Programı’nın yerine Karar Destek Sistemi (KDS) kapsamında yeni bir sorgulama programı oluşturulmuş bulunuyor. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında konu ile ilgili çalışan personelin kullanabilmesi için gerekli erişim linkinin sağlandığı belirtiliyor.

Bu program Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı Ankara ve Esenboğa Gümrük Müdürlüğü’nde pilot uygulama olarak kullanılıyordu. 01.12.2016 tarihinden itibaren de tüm bağlantı gümrük idarelerinin kullanımına açıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda; Kullanıcı Tanımlama Ve Yetkilendirme yetkisine sahip personel, yeni bir düzenleme yapılana kadar sadece aktif olarak görev yapan muayene memurlarını yetkilendireceği belirtiliyor. Yetkilendirmelerde gizlilik esaslarına riayet edilmesi gerekiyor.

Kıymete ilişkin sorgulamalar belirtilen tarihten itibaren KDS üzerinden yapılacağından bundan böyle GÜVAS’da yer alan Kıymet Sorgulama Yetkisi’ne ilişkin kullanıcı kodu talep edilemeyeceği belirtiliyor.

Açıkçası, özellikle ithalat işlemlerinde kıymet sorgulamaları neticesinde şirketlerin ve gümrük müşavirlerinin yaşadıkları problemlere çözüm getirecek nitelikte bir düzenleme gibi gözükmüyor. İdare açısından belki yerinde bir uygulama ama mükelleflerin gerçek faturalarındaki kıymetlerin idarece nasıl karşılanacağı konusunda bilgi sahibi olmaları da gerekmez mi? Bu konuda kanun- yönetmelik-genelge hükümleri olmasına karşın kıymet problemleri hala yaşandığına göre bu sorumuz da yerinde oluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar