Hollanda 'da mutlu Türk yatırımcı olmak…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

 

 

2012 yılının sekiz aylık döneminde Türk şirketlerinin yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları 2 milyar 970 milyon dolar olurken, bunun yüzde 70.8'lik bölümünün Hollanda'ya olduğunu görüyoruz. Bu bizi "Hollanda'da mutlu Türk yatırımcı olmak" sonucuna götürüyor. Bunun en büyük nedeni ise Hollanda'lı firma olarak dünyanın 80 ülkesine yapılan yatırımlardaki vergi avantajı. Son yıllarda yurt dışı yatırımları artan Türk firmaları da bu "Hollandalı şirket şapkasını" keşfetmiş oldukları için Yurt dışı yatırımlarımızda Hollanda açık ara önde gidiyor.
Arkadaşımız Naki Bakır son sekiz aylık dönemde yurt dışına sermaye transferimiz ve yurt dışından gelen sermaye rakamlarını içeren bir haber yapmış. Bu haberde şaşırtıcı bir sonuç var. Gelen yabancı sermaye içersinde Hollandalılar 931 milyon dolarla yüzde 12 paya sahiplerken, Türklerin yurt dışına gönderdikleri sermaye içersinde 2 milyar 103 bin dolar ile yüzde 70.8 paya sahipler. Bir zamanların ünlü reklam spotu "Türkiye'de mutlu bir Hollandalı" bu yatırımlara bakınca tersine dönmüş: "Hollanda da mutlu bir Türk yatırımcı" şeklini almış.

Peki, neden?
Bu konuda yaptığım çalışmada üç önemli avantajın olduğunu gördüm. Bunlardan biri özellikle Hollanda'da şirket kurup üçüncü ülkelere yatırım yapıldığındaki vergi avantajı. Biri devletin şirket kurmak isteyenlere gösterdiği kolaylıklar. Bir üçüncüsü de devletin ve belediyelerin yabancı yatırımcılara gösterdiği bürokratik kolaylık. "En az bürokrasi en kolay sonuca ulaşma" prensibi. 

Hollanda da yatırım şirketi kuran Türk şirketleri özellikle oradan Rusya, Ukrayna, Sırbistan ve Macaristan gibi ülkelere Hollandalı bir şirket olarak yatırım yaptıklarında önemli bir vergi avantajına sahip oluyorlar. Hollanda'nın, kendi ülkesi merkezli şirketlere 80 ülkede vergi avantajı sağlaması Hollanda'yı yatırım şirketi kurmak adına avantajlı duruma getiriyor. Son beş yılda dışa açılması artan Türk şirketlerinden 20 civarında Holding üçüncü ülkelere yatımda Hollanda'da şirket kurmanın avantajından yararlanıyorlar. Bu nedenle de artan yurt dışına giden Türk sermayesi içersinde Hollanda ağırlık kazanıyor.

Ayrıca, Hollanda da şirket kuruluşu girişimlerinde devlet yabancılara önemli kolaylıklar gösteriyor. İstediği randevuları alıyor. Görüşme mekanlarını ücretsiz temin ediyor. İstenilen kolaylıkları gösteriyor. 

Devlet'te, Belediyeler de bürokrasisiz bir işbirliğini yabancı şirketlere ve Türk şirketlerine sunuyorlar. Bu konulara hakim bir dostum vergi avantajından söz ederken şu örneği verdi: "Şimdi bir Türk şirketi olarak Rusya'ya doğrudan yatırım yapsak. Kazancımızın transferinde yüzde 15 vergi öderiz. Eğer bu yatırımı Hollanda'da şirket kurarak yaparsak, kazanç transferinde ödeyeceğimiz vergi miktarı yüzde 5'e iner. Bu tür avantaj, Hollanda'nın özel anlaşma yaptığı 80 ülke için geçerlidir. Yoksa Hollanda'ya yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda önemli avantaj söz konusu değildir. Bürokrasi azlığı söz konusudur o kadar. Zaten önemli arazi olmadığı için Hollandaya yatırımlarda bedava arazi gibi imkanlar da söz konusu değildir."

Evet bu tablo "Hollanda'da mutlu bir Türk yatırımcı" nın nedenini ortaya koyuyor sanırım.

Bunun önemi son on yılda yurt dışına Türklerin yatırımlarındaki büyümeye baktığımızda daha net ortaya çıkıyor. 2002 yılında Türklerin yurt dışı doğrudan yatırımlarının toplamı 251 milyon dolarken 2011 yılında 2 milyar 659 milyon dolara yükselmiş. Bu yılın sekiz ayında ise geçen yıl toplamının üzerine çıkarak 2 milyar 970 milyon dolara ulaşmış. 2002 yılı toplamının 12 katını aşmış durumda.
Bir başka konuyu daha belirtmek isterim, Hollanda Ticaret ataşeliği bir arkadaşımdan bilgi istememin ardından onun isteğiyle 20 dakika sonra benim e-mail'lime belgeleri gönderdi…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar