İhracatçıya “yeşil” dopingi

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla kanun tasarısı ile piyasaları ve iş dünyasını rahatlatacak bir dizi yeni düzenleme geliyor. 

Bu düzenleme ile iş dünyasını rahatlatacak önemli bir düzenleme de yeşil pasaportla ilgili olacak. Son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı, Bakanlar Kurulu’nun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine iki yıl süreyle yeşil pasaport verilecek. 

İhracatçı iş adamlarının en önemli taleplerinden biri karşılanmış böylece karşılanmış olacak. İş adamlarının yeşil pasaport alabilmesi için kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamaları gerekmektedir.

İhracatçı iş adamlarına sağlanan yeşil pasaport imkânı, bazı mesleklerde de talep artışına neden oldu. Buna göre oda başkanları (sanayi ve ticaret odası), doktorlar, vakıf üniversitesinde görevli akademisyenler ve mali müşavirlere de yeşil pasaport verilmesine yönelik talepler sunulmaya başlandı. 

*******

SGK ve Maliye bildirgeleri birleştiriyor

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile kayıt dışını azaltmak için Maliye ve SGK beyannameleri birleştirilecek.

Buna göre vergi tutarı, matrah, sigorta primi ve kazanç miktarı ve prim ödeme gün sayısı tek seferde muhtasar ve prim hizmet belgesi bildirilecektir. Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, muhtasar ve prim hizmet belgesi ile ilgili olarak müştereken sorumlu olacaktır. Buna göre her iki bakanlık kapsama girecek grup, sektör, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayısı, gelir unsurları, il ve ilçe sınırlarını belirlemeye müştereken yetkilidir.

Muhtasar ve prim hizmet belgesinin verilmesinde 193. Sayılı Kanun’un 98. maddesinde belirtilen süreler ve yer esas alınacaktır. Buna göre bir ay içinde yapılan ödemeler veya tahakkuk edilen karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif edilen vergiler, ertesi ayın 23. günü akşamına kadar, ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirilecektir.

Muhtasar ve prim hizmet belgesi zorunluluğuna istinaden, 5510 sayılı Kanun gereğince düzenlenen tahakkuk fişi, mükellefe veya elektronik ortamda beyanname vermeye yetkili gerçek veya tüzel kişiye elektronik ortamda bildirilecek.

Muhtasar ve prim hizmet belgesi zorunluluğuna aykırı davrananlar hakkında özel usulsüzlük cezası verilecektir. Özel usulsüzlük cezası, bildirim ve formların belirlenen sürelerin sonundan başlayarak elektronik ortamda 3 gün içerisinde verilmesi halinde 1/10 oranında uygulanacak.

Muhtasar ve prim hizmet belgesinden, Damga Vergisi Kanunu’na göre 37.40 TL alınacaktır. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar