İhtiyacımız olan “Türkiye İmaj Kampanyamız” ve devamı...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Zor bir dönemden geçiyoruz. Son dönemde birçok ülke ile dostluğumuzu zedeleyebilecek olumsuzluklar yaşadık. Böyle bir dönemde Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin TOBB ve TİM’in öncülüğünde başlatılacak “Türkiye İmaj Kampanyası”nı geniş katılımlı bir bir basın toplantısında açıklaması ihtiyacımız olan bir durumdu. Hem de bu kampanyanın ilk adımında, sözcü olarak Türkiye’deki 15 uluslararası firmanın CEO’larının yer alacak olması önemli bir başlangıç olacaktır.

Bu, “Türk'ün Türk'e propagandası” yapısından bizi uzaklaştırıp daha gerçekçi bir anlatımla ülkemize yatırım çağrısı yapmamızı sağlayacaktır. Sözcülük yapacak Türkiye’deki 15 yabancı yatırımcı, hazırlanan reklam filmlerinde neden Türkiye’de olduklarını, kendi firma öyküleriyle anlatacaklar. Ve buna bağlı olarak Türkiye’ye gelmeye, yatırım yapmaya, yabancı gözüyle çağrıda bulunarak imaj tazelemeyi sağlayacaklar.

TOBB ve TİM tarafından bütçesi ortak olarak karşılanacak imaj kampanyası, toplam ihracatımız içersinde yüzde 40 paya sahip, yedi ülkede Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde doğrudan 500 milyona ulaşmak amacıyla 1-3 aylık bir kampanya olarak sürdürülecek. Sosyal medya ve halkla ilişkiler çalışmaları ise bir yıllık süreye yayılacak.

Basın toplantısında açıklama yaparken Bakan Zeybekçi, “Bizim kimseye küsme hakkımız yok. Dostlarımız bizi anlamasa alınganlık yapabiliriz. Ama neticede, biz kendimizi anlatamadık diyerek, bıkmadan, usanmadan anlatmaya devam etmeliyiz. Geldiğimiz noktada dostlarımızın kendi dilleriyle, kendi halleriyle, sempatik tavırlarıyla Türkiye’yi anlatmaya başlayacakları bir süreç yaşayacağız” diye imaj kampanyasını değerlendirdi. Zeybekçi, bu ilk adımın ardından atılacak adımdan söz ederken de “İş dünyasında, medya alanında önemli aktörleri Türkiye’ye davet edeceğiz. Türkiye’de her şeyi elle tutup, gözle görmelerini sağlayacağız. Sonrası da var. Topyekun seferberliği başlatıyoruz. Bugüne kadar hükümet olarak bunu fiili olarak yaptık. Bütün bakanlarımız gittikleri her yerde Türkiye’yi anlatmaya çalıştılar. Buna ısrarla devam edeceğiz” diyor.

Kampanyanın sahiplerinden TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kara propagandaya karşılık vereceklerini belirterek, imaj kampanyasıyla amaçlarının 7 ülkede 500 bin kişiye doğrudan ulaşmak olacağının altını çizdi. TOBB Başkanyardımcısı Halim Mete ise “Sizin güçlü olduğunuz kadar, nasıl algılandığınız da çok önemlidir. Bizi algı oyunlarıyla yıpratmaya çalışanlara inat, küresel kampanyaya başlıyoruz. Bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar yarının kazananları olacak. Bunları Türkiye’ye yatırım yapmış iş dünyası liderleri olarak görüyoruz” diyerek kampanyaya güvenini vurguladı.

Bana göre, bu doğru imaj çalışmasının hemen yanına, yeni dönemin reformlarının neler olduğunu koyarak, “Yeni olumlu bir Türkiye hikayesini” de sunmamız gerekecektir. Bu da yeni kalkınma programımızın temellerinin oluşturulması çalışmasının başlatılmasını gerekli kılar. İş dünyasının ortaya koyduğu düşünce de budur. Yeni ve gerçekçi kalkınma modeline dayanan Türkiye hikayesine ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar