İngiltere yatırım ajansı, BRIC'in "R"sinin yerine "T

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

İngiltere, 30 milyon sterlin yatırım yaptığı GREAT Britain kampanyası ile hem diplomatik hem de ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olan UKTI (İngiltere Ticaret ve Yatırım Ajansı) ise Türkiye'yi, Brezilya, Çin ve Hindistan'ın ardından, dördüncü öncelikli ülke olarak belirledi. Yani, BRIC'in dördüncü ülkesi olarak, Rusya'nın yerine Türkiye'yi koydu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı geleneksel diplomatik ilişkilere çok önem veriyor.
Geçen sene başlatılan GREAT Britain kampanyasının amacı, İngiltere'nin dünya ülkeleri ile diplomatik ilişkilerini güçlendirmek ve bunun sonucunda ticaret ve yatırım başta üzere, eğitimden, çevreye kadar bir çok alanda işbirliklerini geliştirmek.

İngiltere, GREAT Britain kampanyasını, Ekonomik Refah ve Büyüme Kampanyası olarak tanımlıyor.

Kampanya 2012'de, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan gibi 8 ülkede başlatıldı. Bu sene ise, Türkiye, Endonezya, Güney Kore, Polonya, Çek Cumhuriyeti'nin dahil olduğu 10 ülkeye genişletildi.

İngiltere bu kampanya için 30 milyon sterlin yatırım yaptı. Beklediği geri dönüş ise tam 300 milyon sterlin.

İngiltere, kampanya kapsamında küresel ekonominin yükselen güçleri olarak belirlediği 30 ülke ile karşılıklı işbirliklerini artırmaya özen gösteriyor. Türkiye bu ülkeler arasında yer alıyor.

Hatta İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olan UKTI (İngiltere Ticaret ve Yatırım Ajansı) dış ticaret ve yatırım açısından Türkiye'yi, Brezilya, Çin ve Hindistan'ın ardından, dördüncü öncelikli ülke olarak belirlemiş durumda. Yani, bir bakıma Rusya'nın yerine Türkiye'yi koymuş.

İngiltere Başkonsolos Yardımcısı Rafe Courage, Başkonsolosluk bünyesindeki Ekonomi ve Refah Bölümü'nün de Başkanı. Courage geçtiğimiz günlerde DÜNYA gazetesini ziyaret ederek, GREAT Britain kampanyası hakkında bilgi verdi.

HDM Çelik İngiltere'de çelik üretecek
 
Kampanya'nın başlıca hedefleri, iki ülke arasında ticaret ve yatırımı artırmak; Türkiye'den İngiltere'ye yatırım çekmek; ve İngiltere'nin iş itibarını artırmak; eğitim ve çevre konularında işbirliğini geliştirmek olarak sıralanıyor. Rafe Courage şu bilgileri veriyor:

. İngiltere'de Türk yatırımcılarının sayısı artıyor. Koç gibi büyük şirketlerin dışında, KOBİ'ler de İngilitere'de üretim gerçekleştirmek için yatırım yapmaya başladılar. Bu örneklerden birisi HDM Çelik. Mersin merkezli HDM Çelik, Galler'de 10 milyon sterlin yatırım gerçekleştirerek üretim fabrikası kurdu. Çelik boru üretimi gerçekleştirecekler.

. Kampanya'nın bir diğer hedefi İngiltere'nin iş itibarını artırmak. Bugün Türkiye'de 2 bin 400 İngiliz şirketi faaliyet gösteriyor, ama bu yeterince bilinmiyor.

. Türkiye'nin ekonomik büyümesi, krize karşı duruşu, Moody's'in not artırımı, IMF borcunun bitmesi İngiltere için önemli konular. Her ne kadar resmi bir açıklama olmasa da, Türkiye, BRIC ülkelerinin ardından İngiltere'nin öncelik verdiği ülkelerin başında geliyor. UKTI'ye göre, Türkiye, dış ticaret ve yatırım açısından İngiltere için dördüncü önemli ülke konumunda.

. Kampanyanın hedefi,  hem İngiltere, hem Türkiye için refah ve büyüme yaratmak. Bu hedef sadece ticaret ve yatırımla sınırlı kalmayacak. Eğitim konusu da İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın önem verdiği konular arasında. British Council, İngiliz ve Türk üniversiteleri arasındaki ortaklıkları destekliyor. İngiltere, bugün, Almanya ve ABD'nin ardından Türk öğrencilerin tercih ettiği üçüncü ülke konumunda.

. İki ülke ilişkilerinin gelişmesi açısından önem taşıyan vize konusu, iş adamlarının önünde bir engel oluşturuyor. Aslında vize başvurularının yüzde 90'ı beş gün içinde cevaplanıyır ama bu sürecin daha da kolaylaştırılması hedefleniyor.

Kırmızı otobüs Türkiye'ye gelecek

GREAT Britain kampanyası, inovasyondan, modaya, girişimcilikten, spora, müzikten, yaratıcılığa, eğitimden, çevreye çok sayıda alanı kapsıyor.
Victoria Beckham gibi ünlüler kampanyaya destek veriyor.
Bu kapsamda İngiltere'nin klasikleri arasında yer alan kırmızı otobüs yeniden tasarlandı. 330 bin sterline mal olan bu yeni tasarım otobüs, 10 ülkeyi gezecek. Ekim ayında Türkiye'ye gelecek olan otobüs, 2 ay burada kalacak.

Eylül ayında İngiliz Harvey Nichols'ın desteği ile İstanbul'da moda haftası düzenlenecek.
2014 yılının ilk aylarında ise İngiliz ve Türk işadamlarını bir araya getirmeyi hedefleyen bir iş zirvesi düzenlenecek. Rafe Courage, bu zirvede özellikle enerji ve BT sektörünün ön plana çıkacağını söylüyor. Courage şunu da ekliyor: Eylül ayında Olimpiyatlar'a ev sahipliği yapacak ülkenin açıklanması bekleniyor. Eğer Türkiye seçilirse, İngiltere bu konudaki deneyimini Türkiye ile paylaşarak, önemli bir destek verebilir."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar