İPSOS’un dünya varlıklılarının tüketim araştırması sonuçları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İPSOS dünyanın çeşitli coğrafyalarından 47 ülkenin varlıklı 82 bin tüketicisi üzerine yaptığı araştırmanın sonucunu yayınladı. Bu varlıklı tüketicilerin aynı zamanda küresel kanaat önderi olarak nitelendirildiği araştırma sonuçlarını kısaca ele aldım.

İPSOS Avrupa, Afrika , Asya Pasifik, Ortadoğu ve Amerika’dan 47 ülkeden 82 bin yüksek gelirli tüketiciyi kapsayan Global Affl uent araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmada varlıklı tüketicilerin yeni teknolojik ürünlere ilgilerinin çeşitli coğrafyalara göre farklılığı, seyahat alışkanlıkları, yatırım eğilimleri ve medya takipleri konusunda bilgiler yer alıyor. Araştırmada çıkan sonuçlara göre varlıklı kesim, kanaat önderleri olarak değerlendiriliyor. Varlıklı tüketiciler, net gelirleri daha yüksek olanlar, daha çok seyahat edenler, ürün ve hizmetlere daha çok harcama yapanlar olarak tanımlanıyor.

Araştırma sonuçlarının özeti şöyle:

Yeni teknolojik ürünleri ilk deneyenler varlıklılar oluyor. Varlıklıların global bazda yüzde 35’inin yeni çıkan teknolojik ürünleri ilk deneyenler olduğu araştırma sonucunda yer alıyor. Bu alanda en yüksek satın alma isteği oranı ise yüzde 70 ile Ortadoğulularda. Giyilebilir teknoloji alanında varlıklı Amerikalılar ilk sırada yer alıyor. Amerikalıların yüzde 65’inin akıllı saati ve gözlüğü var, teknolojik ürün sahipliğinde yüzde 49 ile Ortadoğulular ikinci sıradalar.

Varlıklıların seyahat alışkanlıkları: Küresel varlıklı tüketiciler yılda 330 milyon uluslararası uçuş ödemesi yapıyorlar. En sık seyahat eden varlıklı tüketiciler yüzde 30 ile Ortadoğulular. Yılda beş veya daha fazla uluslararası uçuş yapıyorlar. Avrupalı varlıklı tüketicilerin yüzde 43’ü ise yılda 21 yada daha fazla geceyi otelde kalarak geçiriyorlar. Küresel varlıklıların yüzde 60’ının evinde iki veya daha fazla otomobil var. Bu oran Amerikalı varlıklılarda yüzde 81 oranına yükseliyor.

Varlıklıların yatırım alışkanlıkları: Küresel varlıklıların yüzde 55’i borsa ve hisse senedine yatırım yapıyorlar. Amerikalı varlıklılar yüzde 72 oranı ile bu alanda daha istekliler. Ortadoğulular ise geleneksel nedenlerden borsa ve hisse senedine yatırım konusuna fazla sıcak bakmıyorlar.

Varlıklı tüketiciler uluslararası medyayı takip ediyor. Küresel varlıklı kesimin yaklaşık yüzde 80’i uluslararası medya ağlarından birini sürekli takip ediyor. Yaklaşık yüzde 25’i uluslararası gazete ve dergilerden birini okuduğunu söylüyor.Yaklaşık yüzde 50’si Web sitelerinden en az birini haftalık olarak takip ettiğini belirtiyor.

İPSOS araştırmasında varlıklı tüketiciler konusundaki sonuçlardan size aktaracaklarım kısaca böyle…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar