İşsiz sayısı bir yılda 3 milyondan 3.5 milyona yükseldi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Nüfusumuz hızla artıyor. Bir yılda 15 yaş üstü nüfusunuzdaki artış 862 bin.

İş bulduklarında çalışmaya hazır olanların sayısı hızla artıyor. Bir yılda artış 759 bin.

Ekonominin çarkları o kadar hızlı dönmeli ki her yıl en az 750 bin kişiye iş imkanı yaratılabilsin. Her yıl 750 bin kişiye iş imkanı yaratılınca işsizlik artmıyor. İşsizliğin azaltılması her yıl 750 binden daha fazla kadın ve erkeğe iş bulunabilmesine bağlı.

2015 Ağustos’undan 2016 Ağustos’una çalışmaya hazır nüfus (işgücü) 759 bin arttı.

Bu 759 bin çalışmaya hazır kadın ve erkeğin sadece 323 bini iş bulabildi. İş bulamayan 435 bin kadın ve erkek işsizler ordusuna eklendi.

İşsiz sayımız geçen yılın ağustosunda 3 milyondu. Bu ağustos 3.5 milyona yaklaştı.

2015 Ağustos ayından bu ağustos ayına, tarımda çalışanlarda 257 bin, sanayide çalışanlarda 28 bin azalma var.

Buna karşılık bir yılda inşaat sektöründe çalışan sayısı 8 bin, ama hizmetler sektöründe çalışan sayısı 600 bin arttı.

Olumlu bir gelişme ekonomideki yavaşlamaya rağmen ücretli ve yevmiyeli çalışanların sayısının bir yılda 386 bin artmasıdır. Ücretli ve yevmiyeli çalışma, kayıt içi ve düzenli çalışma demektir.

İşsizlik oranının yüzde 10.1’den yüzde 11.3’e yükselmesi iyi değildir.

15-24 yaş arası genç nüfusun işsizlik oranının yüzde 18.3’den 19.9’a yükselmesi iyi değildir.

Eğitim kurumlarına gitmeyen, işi olmayan genç nüfusun oranının yüzde 26.9’dan yüzde 27.2’ye çıkması, 15-24 yaş arası gençlerin nerede ise üçte birinin sokaklarda boş gezdiği anlamına gelir.

Ama bütün bunlara rağmen işgücü göstergelerini yaşadığımız ekonomik, sosyal ve politik sorunlar çerçevesinde değerlendirilmesinde yarar vardır.

Küresel konjonktürün zorlamalarına, içerideki ekonomik yavaşlamaya rağmen, gene de çalışan sayısının bir yılda 323 bin artması olumlu bir gelişmedir.

Kamu çalışanları hizmetler sektörü istihdam rakamları içinde yer alıyor. Hizmetler sektöründe çalışan 14.5 milyonun 3.5 milyonu kamu çalışanı. Kamu çalışanlarının sayısı bir yılda 60 bin arttı.

Gerçekçi olalım. Ağustos ayı İşgücü İstatistikleri’nde yer alan rakamlar, beklenmedik, beklenenden kötü bir tabloyu ortaya koymuyor. Ekonominin yavaşlaması nedeniyle işsizlik oranının artması normal.

Ağustos ayı rakamları, bütün olumsuzluklara rağmen ekonominin gene de iş imkanı yarattığını göstermesi bakımından olumlu.

Üretimin yavaşlamasına rağmen sanayide çalışan sayısının büyük ölçüde azalmaması, turizm sektöründeki daralmaya rağmen hizmetler sektörünün istihdama katkısının artması önemli gelişmelerdir.

Unutmayalım işsiz sayısının bir yılda 3 milyondan 3.5 milyona çıkmasının nedeni işten çıkarmalar değil. Bir yılda çalışmaya hazır çok sayıdaki kadın ve erkeğin tamamına istihdam imkanı yaratılamaması.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018