İşverenin iş kazası sigorta prim borcundan sorumlu olması

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI aliyuksel@aliyuksel-hilmiozalp.av.tr

İşverene karşı işe iade davası açılması ve kazanılması halinde işveren işçiye boşta geçen süre ile ilgili en çok 4 aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ile işe başlatılmaması halinde 4 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek ile yükümlüdür.

Yargıtay’ın işverenin feshinin geçersiz sayılması halinde işe iade tazminatı ödemesi gerektiği hakkında pek çok emsal kararı mevcuttur. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi E. 2006/12679K. 2007/1436 T. 1.2.2007 sayılı kararı ise işe iade konusunda daha kapsamlı bir karardır. Söz konusu karar işe iade davasının işçi lehine sonuçlanması halinde, işverenin boşta geçen süre ile ilgili ödeme yapması halinde işverenin diğer haklarla ilgili sorumluluğunu açıklamaktadır. Karara konu davada; İşverenin boşta geçen süreye ilişkin olarak ödediği 4 aylık ücretinin yanında, işçinin boşta geçen süre zarfında sosyal güvenlik haklarından yararlanması ve İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigortası prim borcunun da ödenmesi gerekmektedir. Davacı, işe iade isteminde bulunan işçilere boşta geçen süre için ödenen 4 aylık ücret nedeniyle SSK’ya verilen ek prim bildirgeleri ve 4 aylık dönem bordrolarındaki iş kazası ve meslek hastalıkları priminin uygulanmaması yönündeki itirazların reddine ilişkin işlemin haksızlığının tespiti ile haksız olarak tahakkuk ettirilerek tahsil edilen miktarların yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde isteğin kabulüne karar vermiştir. “Davaya konu olan uyuşmazlık, yukarıda bahsi geçen 4 aylık sürede davacı işverenin iş kazası ve meslek hastalığı prim borcundan sorumlu olup olmayacağına ilişkin olup; mahkemece, anılan dönemde fiili çalışma olmaması ve iş kazası-meslek hastalığı riski bulunmaması nedeniyle kurumca tahakkuk ettirilen iş kazası meslek hastalığı prim borcundan sorumlu olmadığının tespiti, yapılan ödeminin de yasal faizi ile iadesine karar verilmiştir.” Hüküm Davalı tarafça temyiz edilmiştir. Yargıtay ise kararında “işverenin fesih kararı ile birlikte tarafl ar arasındaki hizmet akdinin son bulacağı düşünülebilir ise de; mahkemece verilen feshin geçersizliği kararı ile birlikte tarafl ar arasındaki hizmet akdi hukuken geçerli hale geldiğinden işveren, bu döneme ilişkin iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortası prim borcundan sorumlu olup, bu borcu kuruma ödemesi gerekir.

Mahkemece, belirtilen bu maddi ve hukuki olgular karşısında davanın reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.” şeklinde karar vermiştir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014