İtibarlı olmak bilinir olmakla özdeşleşiyor mu?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

İtibarlı olmak, toplumumuzda değerlililiği, güvenilirliği ve saygı görmeyi içeren bir kavramdır. Türkiye İtibar Endeksi'nin sonuçlarına baktığımda, ben buna bir de bilinilir olmayı ekliyorum.

Türkiye İtibar Akademisi tarafından altıncısı düzenlenen Türkiye İtibar Endeksi sonuçlarına baktığımda ilk aklma gelen bu bilinirlik oldu. Araştırma, 11 Ocak ile 2 Mart 2017 tarihleri arasında, Türkiye genelinde, TÜİK'in NUTS2 düzeyinde 26 bölge tabakalı örneklemleri kullanılarak, 20 farklı sektörde, 3 bin 808 deneyin katıldığı endekslere göre gerçekleştirilmiş, Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik bölümünce akademik denetimi yapılıp raporlanmış. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü, konuyu değerlendirirken, “Güvenilir olma durumu, saygınlık ve prestiji ifade eden itibar konsepti, ekonomik, finansal, sosyal, kültürel, siyasal ve daha birçok alanda kamu, özel, bireysel ve kurumsal bazda önem taşıyor. İtibar endeksi, ekonomik ve finansal içerikli olarak belirlenmiş sektörlerde uygulanıyor. Biz, Türkiye İtibar Endeksi'nin akademik içeriğinde yer alıyoruz. İtibar oluşumu ve gelişimini etkileyen değişkenlerin, faktörlerin izlenmesi ve değerlendirmesinde üniversitemiz altyapı sağlıyor” değerlendirmesiyle çalışmadaki rollerinin ne olduğunu ortaya koyuyor.

İtibar Atölyesi Başkanı Ertan Acar ise itibar kavramının ülkemizde yanlış bilinen doğru kavramlardan olduğunu belirterek, “İtibar, şirket ya da kurum güvenilirliğinin maddi olmayan en önemli ölçütlerinden biridir. Şirketlerin, defter değeri ile piyasa değeri arasındaki farkların en önemli kaynağı, onların itibarıdır. İtibar, üründen çok markanın değerine etki eden bir kazanç, gözle görülmez, ama belki hissedilir. Batı dünyasında, itibarı ölçülebilir hale getirmek için uzunca süre önemli bir istatistik sorunu oldu. Bugün artık itibar da kesin olarak ölçülebilir değer haline geldi. Biz, en güvenilir araştırma yöntemlerini kullanarak, ülkemizdeki şirket ve kurum itibarına dair bir araştırma yaptık ve yapmaya devam edeceğız" diyerek çalışmanın önemini ve güvenini dile getiriyor.

Araştırma sonucu olarak 20 sektörün itibar lideri firmaları, bölgelere göre itibarlı firmalar, öne çakan 7 sektörde 5 itibarlı firma açıklanıyor. Araştırmada, Türkiye’nin en itibarlı firmasının Koç olduğu, ilk beşte yer alan firmalardan birinin isminin gizli tutulmasnı istediği, diğer üç firmanın ise Arçelik, Ülker ve Turkcell olduğu bilgisi yer alıyor.

Toplumun firmaların itibarlarını ortaya çıkaran Türkiye İtibar Akademisi'nin Türkiye itibar endeksi sonuçlarının tümü, gazetemizdeki geniş araştırma haberinde yer alıyor.

Bu tür çalışmalar, araştırmalar bir yandan güncel durumun fotoğrafının çelilmesini sağlıyor, durum tespitine yardımcı oluyor, bir yandan da birbirini izleyen yıllarda art arda tekrarlandığı, süreklilik taşıdığı için gelişim trendini ortaya koyuyor. Bu yanıyla önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar