Kendim mi yapmalıyım, yoksa bir bilene mi danışmalıyım?

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

 Bir işletme sahibi olarak şirketiniz için dijital kimlik oluşturma zamanı geldiğine mi karar verdiniz? Cevabınız evet ise, şu anda büyük bir ihtimalle ilk adımınıza odaklanıyorsunuz: bir web sitesi oluşturmak. Bu durumda da en önemli soruyu sormak gerekiyor: bir web sitesi nasıl oluştururum?

Bu sorunuzu yanıtlayacak, Kendin Yap (DIY) araçlarından bir profesyonel web geliştirici ile birlikte çalışmaya kadar pek çok seçenek var. Önemli olan, size ve ihtiyaçlarınızı en uygun çözümün hangisi olduğunu bilmek.

GoDaddy’nin 2015 Global Anket sonuçları, web sitesi oluşturmak söz konusu olduğunda küçük işletmelerin önüne çıkan engellerin zaman, teknik bilgileri olmaması ve maliyet olduğunu gösteriyor.

Kısıtlamalarınızı bilmek ve beklentilerinizi tanımlamak, sizin için hangi seçeneğin uygun olduğunu belirlemenizde yol gösterici olabilir. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Bütçenizin ne kadarını web sitesi oluşturmaya ayırabilirsiniz?
  • Web siteniz için ihtiyaçlarınız ve beklentileriniz nelerdir?
  • Eğer DIY yöntemiyle ilerlemeye karar verirseniz, buna gerçekten ne kadar zaman ayırabilirsiniz?

Bu soruların cevapları, web sitenizi oluşturmak konusunda size en uygun yolu seçmenizi kolaylaştıracaktır.

Zaman ve maliyeti değerlendirirken, değeri de göz önünde bulundurun

Pek çok küçük işletme sahibi, web sitesi oluşturmak için bir çözüm ararken en önemli faktörün maliyet olduğunu düşünüyor ancak bu yanlış bir öncelik olabilir. DIY web sitesi kurulum araçları çoğu zaman işi bir profesyonele yaptırmaktan daha düşük maliyetli olsa da denerseniz ve başaramazsanız web sitenizin yayına alınması gecikebilir ve DIY yöntemi uzun vadede daha verimsiz olabilir. Bu nedenle, yaptığınız seçimden emin olmadan harekete geçmemenizi öneririz.  

DIY pazarı herkes tarafından kullanılabilecek, basit ancak kaliteli araçlar sunacak derecede gelişti. Bunlar arasında daha zengin ve daha esnek web sitesi deneyimi sağlayan ama bir yandan da biraz daha fazla teknik bilgi gerektiren araçlar da yer alıyor. Daha ileri seviyede bir DIY aracını seçmeyi düşünüyorsanız, teknik bilginizi baştan test etmeniz önemli çünkü yeterli olmadığı zaman elinizde bitmemiş bir web sitesi ile kalabilir ve sonunda bir profesyonele başvurmanız gerekebilir. Burada sorulması gereken soru şu: “beklenti ve ihtiyaçlarımı en iyi şekilde karşılayacak çözüm hangisi?”

Bu süreçte değerlendirilmesi gereken bir başka konu ise maliyet ve zaman karşılaştırması. Web sitenizi sıfırdan oluşturacak teknik bilgiye sahip olsanız bile bunu yapacak zamana sahip olmayabilirsiniz. Web sitesi oluşturmaya ayıracağınız zamanı yeni iş fırsatlarının peşinden giderek, müşterilerinize destek olarak ve genel olarak asıl işinize odaklanarak daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Profesyonel bir web geliştirici veya web tasarımcının asıl işi web sitesi yapmak olduğu için yüksek ihtimalle bu konuda sonuca daha hızlı ulaşacaktır. Web siteniz, işletmenizin görünürlüğünü online platformlarda ne kadar çabuk sağlamaya başlarsa, o kadar iyi.

Seçenekleriniz neler?

Tüm bu konuları göz önünde bulundurarak sizin için hazırladığımız seçenekler şöyle:

  • Kolay DIY: Tema bazlı web site yapım araçları hem kolay, hem uygun maliyetli, hem de verimli. Bu alanda sunulan ürünler genellikle çok fazla teknik bilgi gerektirmiyor, sektöre uygun temalar ve stock fotoğraflar sunuyor ve sonuçta tek yapmanız gereken web sitesini kendi içeriğinize göre şekillendirmek oluyor. Bu, bilgi verici bir web sitesi veya bir tür online, dijital kartvizit ihtiyacı olan şirketler için uygun bir çözüm. Kolay DIY çözümleri ile ürünlerinizi sergileyebilir, insanlara size nasıl ulaşabilecekleri bilgisini verebilir ve hizmetleriniz hakkında bilgi paylaşabilirsiniz. 
  • Gelişmiş DIY: Gelişmiş DIY araçları, biraz daha fazla teknik bilgi ve zaman gerektiriyor. Bununla birlikte daha kişiselleştirilmiş ve gelişmiş özellikler de sunuyor. Açık kaynak bir platform olan WordPress, binlerce fonksiyonel eklenti seçeneği ile en popüler DIY çözümler arasında yer alıyor.
     

Eğer HTML ve CSS konularında biraz bilgiye sahipseniz, WordPress temalarını istediğiniz gibi düzenleyebilir, şekillendirebilirsiniz. Pek çok eklenti seçeneğinin olması sayesinde web sitenize kolaylıkla iletişim formu ve anketler ekleyebilir, Instagram ve Twitter hesabınızdan içerik çekebilir ve arama motoru optimizasyonu (SEO) araçlarından faydalanabilirsiniz. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki bazen bir değişiklik veya eklenti çok kolay gözükse de, web sitenize entegrasyon süreci gelişmiş teknik bilgi ve beceri gerektirebilir. Piyasada yer alan yönetilebilir ve basitleştirilmiş ürün seçenekleri ile WordPress platformunu kullanmak biraz daha kolaylaşabiliyor. Eğer bir satır kod gördüğünüz korkudan titremeye başlıyorsanız, Gelişmiş DIY seçeneği size uygun olmayabilir.

Bir profesyonelle çalışmak: Web sitenizi oluşturması için bir web geliştirici veya web tasarımcıyla birlikte çalışmak DIY seçeneklerine göre daha maliyetli olacaktır. Ancak iş alanınıza, ne kadar zamanınız olduğuna ve web sitenizde nelere ihtiyaç duyduğunuza göre uzun vadede maliyet açısından da daha verimli olabilir. Zaman açısından verimli olur çünkü bu sayede web sitenizi oluşturmak için çok zaman ayırmanız gerekmez ve yüksek ihtimalle bir profesyonel bu işi sizden çok daha kısa sürede tamamlayacaktır. Diğer yandan, işi yapan bir uzman olduğu için beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız söz konusu olduğunda da çıtanızı yükseltebilir, standartlarınıza uygun bir iş çıkmasını sağlayabilirsiniz. Web siteniz hazır olduğunda, birlikte çalıştığınız uzmanın yönetim kısmında da size destek olmasını isteyip istemediğinize karar verebilir veya alan adı ve hosting gibi ürünlerinizi kendiniz yönetmeye karar verebilirsiniz.

Online olmak, bugün rekabette ayakta durabilmek için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Herkese uygun bir çözümün bulunması da çok iyi haber! Tek yapmanız gereken, online olmanız gerektiğini kabullenmek ve sorular sormaya başlamak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar