Kırım Kalkınma Vakfı faaliyete geçti

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Sevgili okuyucular,.. Biliyorsunuz Kırım’la ilgili olarak basın yayın organlarında çok sayıda haber yayınlanmaktadır. Kırım’ın Türkiye için önemini de biliyorsunuzdur.

Bu önem çerçevesinde, Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Başkanı Ünver Sel öncülüğünde Gencehan Tunay ve Kadir Kurtuluş tarafından geçen yıl sonunda Kırım Kalkınma Vakfı kuruldu ve 2017’de de faaliyetlere son sürat başlandı. Bu yıl Kırım ve Moskova’da şubeler açılacağı belirtiliyor. Kuşkusuz, yurtdışı destekler de önem taşıyor ve bu desteklerin sağlandığı anlaşılabiliyor. Türkiye Rusya ilişkilerine de katkı amaçlayan vakıf, Kırım’da uygulanacak yatırım projelerine odaklanmış bulunuyor. Ana su şebekesinin yenilenmesi, deniz limanı, havaalanı, otoyol, elektrik santralleri, köprü ve konut gibi pek çok proje için vakıf çalışmalar yapıyor. Bu projelerin Türk firmalarına anlatılması ve resmi makamlar nezdinde girişimler devam ediyor. Acil ihtiyaçların karşılanması bakımından Moskova ve Kırım ile pratik işleyen bir sistem kurulmasına çalışılıyor. Çocuk bezinden inşaat malzemesine, sebze-meyve ve bakliyattan jeneratöre kadar pekçok kalemde Türk şirketlerinin faaliyete geçmesi için çalışmalar yoğunlaştırılmış bulunuyor. Zonguldak yada Samsun limanından Kırım’a karşılıklı düzenli seferlerin başlatılması çalışmaları yapılıyor. Ülkemiz mallarının Kırım’a kolayca girebilmesi için özel gümrük koşulları oluşturulmaya çalışılıyor. Kırım’ın yeniden imarı ve turizm olanaklarının geliştirilmesi konularındaki çalışmaların da sürdürülmekte olduğunu belirtmek gerekiyor. Çok milletli çok dinli Kırım’ın siyasetçileri ve sivil toplum temsilcileri ile de diyaloglara önem verildiği anlaşılıyor. İş dünyasının Kırım’da yapılacak yatırımlara ve buralara satılabilecek mallara odaklanmasında yarar görülüyor. Rusya-Ukrayna-Türkiye-AB ilişkileri bakımından bu vakfın yapacaklarının ülkemize yarar getirmesi ana hedef olarak seçilmiş bulunuyor.

Heyecanla çalışmalar yürüten vakfın yöneticileri ve destekçilerinin kısa zamanda büyük mesafeler katettikleri anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar