Kısa filmin dayanılmaz cazibesi

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Uzun soluklu etkinliklere imza atan kurumlardan birisi de Akbank… Bunların arasında 3-19 Kasım tarihleri arasında müziğin renklerini bir kez daha şehrin farklı köşelerine taşıyacak olan Caz Festivali, 27 yaşında… Türkiye’de çağdaş sanatın gelişimini desteklemek amacıyla müzik, yayın, sahne sanatları ve görsel sanatlar alanlarını kapsayan bir kültür-sanat programı sunan Akbank Sanat’ta aktiviteler 24 yıldır aralıksız sürdürülüyor. Akbank Çocuk Tiyatrosu neredeyse yarım asra yaklaşıyor…

Ve Akbank Kısa Film Festivali… Geniş bir kitle tarafından takip edilen kısa filmlerin yapımını özendirmek, uygun koşullarda gösterimini bu yolla izleyiciye ulaşmasını sağlamak, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek, amatör ya da profesyonel her tür kısa filmi tanıtmak, farklı kültürlerden gelen kısa film örneklerini sunmak, bir festival kültürü içinde kısa filmin tartışılacağı platformu sağlamak, sinemaseverlerin keyifl e izleyecekleri bir festival geleneği oluşturmak amacıyla ilk olarak 2004 yılında gerçekleştirilen etkinlik, bu sene 13. yaşını kutluyor…

Festival, 13-23 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. 10 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları, söyleşileri ve yarışmalı bölümleriyle sinemaseverlere keyifl e izleyecekleri bir program sunulacak.

Festival kapsamında ilk kez düzenlenecek olan “Forum”, Türkiye’de kısa film yapım olanaklarını artırmayı, sinema sektörünün gelişimini desteklemeyi, yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmlerine maddi ve manevi katkı sunarak üretimi teşvik etmeyi amaçlıyor. 52 ülkeden toplam bin 55 kısa filmin başvurduğu 13. Akbank Kısa Film Festivali “Forum” dışında “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Kısadan Uzuna”, “Deneyimler”, “Belgesel Sinema”, “Perspektif”, “Özel Gösterim” bölümlerinden oluşuyor.

Etkinlikte Cannes, Berlin, Venedik gibi dünyanın önde gelen film festivallerinde yarışmış birçok filmin de yer aldığı 37 ülkeden toplam 101 film izleyiciyle buluş acak.

13. Akbank Kısa Film Festivali, geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Abbas Kiarostami’nin sinemasını da mercek altına alıyor. Festival kapsamında ünlü yönetmenin “10 Derste Sinema” belgeseli gösterilirken sineması üzerine bir de söyleşi gerçekleştirilecek. Kiarostami’nin yakın dostu görüntü yönetmeni Seifollah Samadian ise “Belgesel Sinema” bölümünün konuğu olacak.

“Deneyimler” bölümünde bu yıl, yönetmen Aslı Özge’nin ilk filmi “Köprüdekiler” ile son filmi “Ansızın” gösterilecek ve deneyimlerini aktaracağı bir söyleşi gerçekleştirilecek. “Kısadan Uzuna” bölümünde yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun Venedik Film Festivali’nde gösterilen ilk kısa filmi “Dayım” ve ilk uzun metraj filmi “Hiçbiryerde” gösterilecek, kendisiyle bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Balkan ülkelerine ayrılan “Özel Gösterim” bölümü ise bu yıl iki yönetmeni ağırlıyor: Istvan Kovacs ve Andrei Gruzsniczki.

Festival’in atölye ve söyleşi programı da hayli zengin. Senaryo koçu ve yapımcı Esther Wouda, kurgucu Umut Sakallıoğlu, oyuncu koçu Deniz Erdem, belgeselci ve eğitmen Semra Güzel Korver, makyaj alanında uzmanlaşmış Şerife Aydın Terler ve Sezen Türkyılmaz Çaka’nın gerçekleştirecekleri atölye çalışmaları bu bölümdeki etkinlikler arasında.

13. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal ve Uluslararası Yarış ma’da jüri tarafından en iyi film olarak seçilecek yapımlar, Festival’in ardından “Ödüllü Filmler Üniversitelerde” etkinliğ i kapsamında Türkiye’nin çeş itli üniversitelerinde gösterilecek.

Kısa film gençlerin çok ilgi gösterdiği bir alan. Çünkü en kolay, en düşük maliyetle üretilebilen sanat dalı. Günümüzde teknolojik çok ilerledi, bir cep telefonuyla da film çekmek mümkün. Gençler, her sene olduğu gibi yine festivale izleyici olarak da ilgi göstereceklerdir. Bir sinema meraklısı olarak kısa filmin dayanılmaz cazibesi beni de çekecek, ben de aralarında olmaya çalışacağım…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar