KOBİ'ler için başarının anahtarı: Israrcılık

Stefano Maruzzi
Stefano Maruzzi GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı

KOBİ'ler, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturuyor. Bunun ne anlama geldiğini daha iyi görebilmek için ekonomiye sundukları katkıya bakabiliriz: Türkiye'deki KOBİ'ler, istihdamın yüzde 74,2'sini, maaşların yüzde 54,7'sini, cironun yüzde 63,8'ini sağlıyor. Bunlara ek olarak, ihracattaki payları yüzde 56,4 ve ithalattaki payları ise yüzde 27,8. Bu veriler, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinin belkemiği olduğunu ortaya koyuyor. KOBİ'lerin iyi işler çıkardığını hepimiz biliyoruz ancak iş kurma hayallerini gerçekleştirmenin ve bu işi büyütmenin ısrarcılık ve cesaret gerektirdiğini herkes bilmiyor olabilir.

KOBİ'lerin Türk ekonomisine katkısı oldukça önemli ancak genellikle hak ettikleri değeri görmüyorlar. KOBİ sahipleri daha az insan, kaynak ve zaman ile işlerini yürütmeye çalıştıkları için onların kendilerine özgü ihtiyaçları olduğunu anlamamız gerekiyor. Yapmaları gerekenleri önceliklendirmeleri, uzun saatler çalışarak farklı işleri halletmeleri gerekiyor ve bazen artık bu şekilde devam edemeyeceklerini hissedebiliyorlar. Kendilerini böyle bir durumda buldukları zaman kolay bir yolda olmasalar bile ısrarcı olarak başarabileceklerini kendilerine hatırlatmaları gerekiyor.

Yılmayın; yola devam!

ABD verilerini gösteren Küçük İşletme İdaresi (Small Business Administration) verilerine göre KOBİ'lerin yalnızca yüzde 50'si faaliyetlerini beşinci yıllarına kadar sürdürebiliyor. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 98,8'i KOBİ ölçeğinde ve bunların yüzde 95'ini aile şirketleri oluşturuyor. Verilere göre, her 10 aile şirketinden yalnızca 3'ü ikinci jenerasyona devrediliyor. Eğer KOBİ'lerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeye odaklanan bir şirketseniz, başarılı olmanın yolunun ısrarcılıktan geçtiğini görebilirsiniz. Son 17-18 yıldır insanların yola umutlu bir şekilde çıktığını ancak sonrasında işini içine diğer etkenlerin girdiğini gözlemliyoruz. Finans tarafını yönetmek, müşteri bulmak, iş hayatı ve kişisel hayat dengesini bulabilmek her KOBİ için zorlu dönemler olabiliyor. Bazı zamanlarda KOBİ sahipleri her şeyi bırakmak isteyebilir. Herkes farklı bir şekilde motive oluyor ama bu zorlu günlerde aynı zorlukları atlatmaya çalışan başka şirketlerin de olduğunu, önemli bir iş yaptıklarını hatırlamaları ve vizyonlarına güvenmeye devam etmeleri oldukça önemli.

İlham bulmak; büyümeye devam etmek

Boğaziçi Üniversitesi'nde okudukları zamanlardan bu yana arkadaşlıklarını sürdüren iki kişi tarafından kurulan Karbonat, bir hibrid reklamcılık şirketi. Müşterilerine, çizgi üstü reklamlar ve dijital hizmetler sunuyorlar. Televizyon reklamlarından çevrimiçi iletişim faaliyetlerine ve sosyal medya ile dijital kampanyalara kadar 365 derece hizmet veriyorlar. Karbonat, beş yılda 70'in üzerinde müşteri ile çalıştı ve bunlar arasında İstanbul'un yanı sıra Bursa, Kocaeli ve Kayseri'deki şirketler de vardı. Israrcı olmaya devam eden Karbonat, sürekli bir şekilde yeni markalarla iletişim kuruyor ve hemen hemen her hafta sunum yapıyor.

Gözünüz ödülün üzerinde olsun

Israrcı olmak, bazen söylemesi kolay ama yapması zor olabilir. Önemli olan, bu yola bir fikir ve amaçla yola çıktığınızı hatırlamanız. Biraz zaman ayırarak işinizi neden kurduğunuzu, şimdiye kadar ne gibi başarılar elde ettiğinizi hatırlamanız kendinizi ve ekibinizi motive etmenize yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak, objektiflerinizi yeniden gözden geçirmeniz ve hedeflerinize nasıl ulaşacağınıza dair planlama yapmanız, stratejinizi optimize etmenize ve geliştirmenize yardımcı olabilir. Odaklanmak için, kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

• İşimi neden kurdum?
• Şimdiye kadar neleri başardım?
• Bundan sonra başarmak istediklerim neler?
• Bunları başarmak için nasıl bir planım var?

Yardım istemekten, doğru yolda olup olmadığınızı anlamaya dair sorular sormaktan da çekinmeyin. Her konuda uzman olamazsınız; o nedenle konunun uzmanlarına danışabilirsiniz. Bazı zamanlarda, nedenini bilmeseniz bile bazı şeylerin “doğru” gitmediğini hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda, bir sonraki adımınızın ne olması gerektiğini kestiremiyorsanız konunun uzmanlarına danışın. Her zaman işinizi daha kolay bir şekilde yönetebilmenin bir yolunu bulabilirsiniz.



Stefano Maruzzi Kimdir?

Londra’da yaşayan GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, GoDaddy’nin İngiltere, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi açılımına liderlik etmektedir. Maruzzi ve ekibi, KOBİ’lerin dijital kimliklerini oluşturmalarına ve online faaliyetlerini daha iyi yönetmelerine yardımcı olmaya odaklannmıştır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar