KOBİ’ler ve esnaf için finansa erişmede yeni kolaylık

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Türkiye’de finans kuruluşları sanayici, esnaf ve tüccarlarla finansal konularda ve kredi işlemlerinde teminat olarak taşınmaz rehini talebinde bulunurlar. Taşınmazın iyi yerde ve teminatı karşılayacak değerde olmasına özen gösterirler. Bu da talepte bulunan KOBİ’ler ve esnafın, istediği finansal desteğe ve krediye ulaşmasını zorlaştırır önler. Şikayetlere yol açar.

Şimdi bu “teminat" konusunda esneklik sağlayacak bir düzenleme gündeme geliyor. 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girecek Ticari İşlemlerde Taşınır Rehin Kanunu ile KOBİ’ler taşınır varlıklarını makine ve teçhizatlarını teminat gösterebilecekler.

Arkadaşımız Canan Sakarya’nın haberinde, KOBİ’lerin finans kurumları tarafından bugüne kadar kabul edilen taşınmazlarının varlıklarının ancak yüzde 22’sini oluşturduğu bilgisine yer veriliyor. Yeni düzenleme ile teminat gösterilebilecek olan taşınır varlıkları makine ve ekipmanları ise varlıklarının yüzde 44’ünü oluşturuyor. Yüzde 34’ü ise alacaklarından oluşuyor. Buna karşın finans kurumları teminat olarak yüzde 73 oranında teminat olarak taşınmaz varlıkları talep ediyorlar. Bu bugüne kadar finans kurumlarınca KOBİ’lerin varlıklarının beşte birini, taşınmazlarını teminat olarak kabul etmeleri sonucunu ortaya çıkarıyor. Yeni düzenleme ile taşınır varlıkların rehin gösterilebilmesi, KOBİ’lerin finansa erişmelerini kolaylaştırıp, kredi imkanlarını artırabilecek bir gelişmedir.

Ancak, bunun işlerlik kazanabilmesi için finans kurumlarının taşınmaz varlıklar konusundaki değerlendirmelerinin yanına, taşınır varlıkları değerlendirecek uzmanları bulundurmalarını da gerektirecektir. Bunun nasıl gelişeceğini ve tam işlerlik kazanacağını ise zamanla yaşayarak öğreneceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar