KOBİ’lerin verimliliğinin önemini kavramalıyız

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

TÜGİAD Başkanı Çuhacı yaptıkları araştırmada KOBİ’lerin ülkemizde işletmelerin yüzde 99’unu, istihdamın yüzde 76’sını oluşturduğunu açıklıyordu. Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinde Türkiye’nin işgücü verimliliğinin rakiplerinin gerisinde kaldığını ve mevcut yapısıyla işgücü verimlimliğinin sorunların çözümü için yeterli olmadığını ortaya koyuyor.

Kaya, haberinde bu konuyu Sanayi ve Teknoloji uzmanı Halil Suiçmez’in 2005-2014 yılları arasında Türkiye işgücü verimliliği çalışmasıyla açıklıyor. Suiçmez araştırmasında OECD işgücü verimliliği artışı ortalama yüzde 3.2 iken, Türkiye işgücü verimliliğinin bunun yarısında kaldığını, yüzde 1.64 olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de imalat sanayiinde ölçek büyüklüğüne göre kişi başına 29 ülkenin katma değer kıyaslamasının yer aldığı bir diğer çalışmada Türkiye 4 ülkeden Litvanya, Bulgaristan, Letonya ve Romanya’dan daha yüksek kişi başına katma değer büyüklüğüne sahipken, 25 ülkeden daha düşük katma değerli iş gücüne sahip olduğunu gösteriyor. Tablo Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin kişi başına katma değer verimliliği yüzde 36.8 seviyesinde olan Türkiye’nin üç katına ulaştığını gösteriyor. Araştırma Türkiye KOBİ’lerinde katma değer verimliliğini 100 olarak aldığımızda, Norveç’in kişi başına katma değerinin 480 olduğunu görüyoruz.

Bu araştırmalar, KOB’lerimizin verimliliğinin yetersizliğini ortaya koyuyor. KOBİ verimliliğinin arttırılması gerektiğini, bunun için yapmamız gerekenler olduğunu açıklıkla ortaya koyuyor.

Türkiye işletmeleri arasında büyük yer tutan KOBİ’lerin verimliliğinin artması büyümemiz ve refahımız açısından büyük önem taşıyor. Bunu her fırsatta görüyoruz hatırlıyoruz. O nedenle KOBİ’lerin verimliliğinin öneminin bir kez daha altını çizerek, bu yolda çalışmalarımızı aksatmadan sürdürmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlıyorum/hatırlatıyorum...

Bayrama denk gelen üç acı ölüm:

Bayramın ilk günü akşamı NTV’den arayan bir arkadaş yaşamında işçilik ve patronluk yapmış, Türkiye’nin “Her alanda doğru bildiğini savunan” yaratıcı işadamı İSHAK Alaton’un ölüm haberini verdi. Sevgili dostum ağabeyim, istekli yol göstericiliğine ve uyarılarına tanık olduğum, Alaton’un toprağı bol olsun, ışıklar içinde yatsın. Kendisine rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim.

Bayram sona ererken sinemamızın halkçı sanatçısı, eğitimci Tarık Akan’ın 66 yaşında ölüm haberiyle karşılaştık. Kendisine rağmet yakınlarına başsağlığı dilerim.

Bayram sonunda da işçi işveren çatışmasını değil dostluğunu geliştirme yolunda önemli adımlarına gayretlerine tanık olduğum, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda 15 yıl başkanlık yapmış olan Refik Baydur ağabeyimizin vefatı haberi geldi. Onu da rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar