Koç Holding’den Arnavutluk çıkarması

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Türk iş dünyasının Adriyatik Denizi’ne kıyısı olan ülkelerde yatırım arayışına Koç Holding de katıldı. Koç Holding yönetimi, Arnavutluk’a geçen hafta adeta çıkarma yaptı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un öncülüğündeki ziyarette enerji konusu öncelikli oldu. Hatta heyet, Enerji ve Sanayi Bakanı Damian Gjiknuri ile de resmi görüşmelerde bulundu.

Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleşen görüşmelerde enerjinin yanı sıra sanayi, madencilik gibi Koç Holding’in çalıştığı sektörler de masaya yatırıldı. Görüşmelerde Arnavutluk’un içinde yer aldığı Trans Adriyatik Boru Hattı (Trans Adriatic Pipeline- TAP) gündeme geldi.

Masada TAP var

Bilindiği üzere TANAP ile Türkiye’den geçen Azerbaycan doğalgazı Yunanistan üzerinden Avrupa’ya dağılıyor. 870 kilometrekarelik uzunluğa sahip hatla yıllık 10-20 milyar metreküp doğalgaz, Yunanistan-Arnavutluk-İtalya ile Avrupa’ya ulaşacak.

Hal böyle olunca Koç Holding’e ülkedeki fırsatlar hakkında bilgi veren Arnavut Bakan Damian, potansiyeller konusunda enerjinin öncelikli bir alan olduğunun altını çizdi. Madencilik konusuna da değinen Damian, bakır, nikel, krom gibi alanlarda gelişimin olduğunu söyledi.

Hatırlanacağı gibi Koç Holding, ortağı olduğu Opet ve Aygaz ile Doğu Avrupa’da büyüme stratejisine girmişti. 2004’te Opet Bulgaria’yı büyük umutlarla açan Koç Holding, ülkedeki 17 bayi ve 2 dolum tesisini satmış ve operasyonu sona erdirmişti.

Başarsoft bilişimin merkezi ABD'ye teknoloji satacak

Google, Yandex gibi internet arama motorlarına harita verisi suna Türk şirketi Başarsoft, bilişimin merkezi ABD’ye gözünü dikti. Başarsoft, Silikon Vadisi’nin bulunduğu bölgede bir ofis açarak ABD’lilerin telekom, elektrik, su gibi şebekelerine hizmet verecek. Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan, Suudi Arabistan’dan Arnavutluk’a bölge coğrafyasında bir çok ülkeyle çalıştıklarını hatırlattı ve “Sırada ABD var” dedi.

20 yıllık geçmişi bulunan Başarsoft’un bir başarı hikayesi yazdığını anlatan Küçükpehlivan, “Bünyemizde çalışan sayısı 400’e ulaştı. Şu anda bu rakamın yüzde 25’i yazılımcı” diye konuştu.

Yandex ve Google’a harita sunuyor

Başarsoft sadece şebeke hizmetleriyle değil özellikle harita yazılımları gibi alanlarda da hizmet veriyor. Bunun örneği ise Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Akıllı Harita Uygulamaları. Yani cep telefonları ve bilgisayarlarımızla aradığımız uydu görüntüleri, cadde panoramaları, bina fotoğrafları Başarsoft’un çalışmalarının ürünleri arasında. Küçükpehlivan, yurtdışında öne çıkan işlerinden biri olan katı atık yönetim ve takip projesinden bahsediyor. Sistem, Türkiye’de İzmit’te projelendiriliyor. İzmit sokaklarında çöp toplayan 7 bin 200 konteynerin güzergahı, yeri tek tuşla takip ediliyor.

Belediyenin bu şekilde sokak sakinlerinin “Çöp konteynerim boşaltılmadı” şikayetlerinin önüne geçmeyi amaçladığını anlatan Küçükpehlivan, “Sistem, isteyen vatandaşların cep telefonuna ‘Aracımız 5 dakika sonra çöpünüzü alacaktır’ mesajı da gönderecek. Belediye ise bu sistemle hem maliyetleri düşürecek hem de vatandaştan gelen şikayetleri azaltacak” diyor.

Küçükpehlivan’ın verdiği bilgilere göre, yeni sistem doğrultusunda belediye ihtiyaç olan noktalara yeni çöp konteyneri koyacak.

Servis araçlarına Rotaban

Araçların ne kadar sürede kaç adet çöp konteyneri toplayabildiği bilgisi de ölçülebilecek. Küçükpehlivan, “Tüm bu işlemler sonucunda ilk aşamada çöp toplama maliyetini yüzde 30 düşürmeyi bekliyoruz” diye ekliyor.

Optimize edilmemiş geleneksel servis güzergahlarının çalışanlararası huzursuzluğa sebep olduğunu aktaran Küçükpehlivan, üzerinde çalıştıkları Rotaban isimli yazılımı da şu sözlerle anlatıyor:

Yüzde 30'luk tasarruf

“Bazı çalışanlar servise inmek ve binmek için çok yürüdüklerinden, en son bırakılıp en erken alınmaktan şikâyet edebilir. Rotaban adlı yazılımımız tüm bu karmaşaya son verebilir, tüm çalışanlar için dengeli, bilimsel sonuçlara dayanan bir rota planlaması yapabilir. Teknik ifadeyle Rotaban çalışanların güzergah ve iniş-biniş noktaları ile ilgili istek ve şikâyetlerinin değerlendirilmesi, yönetimi ve çözümü etkin bir şekilde gerçekleştirme imkan ve yetneğine sahip bir yazılım. Rotoban’ı kullanmak yakıt tüketimini yüzde 30 azaltıyor. Günlük tek yönde 700 kilometre mesafe kat eden 10 araçlık bir servis filosu, Rotaban sayesinde yüzde 30’luk bir tasarruf yaparak senede 35.2 ton daha az karbon salınımı yapıyor. Bu da 111 ağacın kesilmekten kurtarılması anlamına gelmekte.”

Türkiye’deki ilk yabancı ortaklı fabrika yatırımını GE yaptı

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ekonomi tarihi açısından önemli bir yere sahip. İlk yabancı yatırımlar 1840’lı yıllarda Anadolu’ya ayak bastı. İlk banka İstanbul’da Fransız-İngiliz sermayesiyle kurulurken, istihdam yaratan yatırımlar da Anadolu’ya yapılan demiryolları ile girdi. Modern Türkiye’de ilk yatırımlar da Avrupa menşeli şirketler ile başladı. Günümüzde ekonominin merkez üssü ABD’nin ilk yatırımları ise 1950 öncesinde Türkiye’ye geldi. Bu yolu ilk açan da 1876’da Thomas Edison tarafından kurulan General Electric oldu. Bilindiği üzere Türkiye’de çalışanlarını kâra ilk ortak eden, ilk otomobil şirketini kuran, ilk çamaşır makinesini üreten Koç Holding, ABD’de kurulan ilk Türk firması unvanına da sahip. Bu şirket; Koç’a bağlı olan ve hâlâ varlığını sürdüren Ram Commercial Corporation... Merhum Vehbi Koç, 1948’de ABD’ye ayak basan ilk Türk sanayici olurken, ABD’den ilk önemli sanayi yatırımını da getirdi; 1948’de Koç Holding-General Electric ortaklığıyla kurulan ampul fabrikası. Edison’un ölümünden 17 yıl sonra kurulan fabrika Türkiye’de sektörünün öncüsü olurken bir yandan da Türkiye’deki ilk yabancı ortaklı üretim tesisi unvanını aldı. Öte yandan önümüzdeki hafta Vehbi Koç’un ismini verdiği torunu Mustafa Vehbi Koç’un vefatının birinci yıl dönümü. Türk sanayisinin amiral gemisini başarıyla yüzdüren kaptan; 21 Ocak 2016’da kaybettiğimiz Mustafa Koç’u rahmetle anıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar