Konukoğlu: Sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı eğitimdir

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Geçen çarşamba kaleme aldığım “Egitim üretim içindir” yazım üzerine bazı dostlarım görüş bildirerek katkıda bulundular. GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarının eğitim olduğunu belirterek, “Ülkede mesleki ve teknik eğitim tek başına bir eğitim meselesi değil, bir memleket meselesidir” değerlendirmesini yaptı.

2023 hedefinin önemini belirten Konukoğlu, son yıllarda potansiyelin altında büyüdüğümüzü, işgücü piyasasında yeterli giriş sağlayaladığımız için işsizlik oranının 2017’de yüzde 12.6, genç işsizlik oranının ise yüzde 23.3 seviyesinde olduğunu belirtiyor. Ekonominin motor gücünün sanayi sektörü olmasına karşın, istihdam edilenler içinde sanayi sektörünün payının azaldığının görüldüğünün altını çiziyor.

Konukoğlu, “Gaziantepliler memleket meselesine el attı”diyerek şu açıklamayı yapıyor:

“Dört bir tarafı sanayi bölgeleriyle çevrili olan Gaziantep’te şu anda Türkiye’nin en büyük OSB’si bulunuyor. İçerisinde 1000’e yakın işletme yer alıyor. Son üç yılda OSB’de 120 yeni işletme faaliyete geçti, 90 işletmenin inşaatı sürüyor. Sigortalı çalışan sayımız bu yılın ilk üç ayında yüzde 6.7 oranında artarak 277 bin 713 kişiye yükseldi. Sanayi çarkını daha iyi döndürmek için nitelikli eleman sıkıntısını giderme yolunda elimizi taın altına koyduk. Projeleri hayata geçirdik.

- Gaziantep OSB eğitim kompleksi kavramında; öğrenci yurdu ile birlikte OSB Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi kuruldu. OSB’deki işletmelere ara eleman yetişen öğrenciler daha kolay meslek ve iş sahibi oluyorlar.

- 2009 yılında merhum Naci Topçuoğlu’nun desteği ve okul binasının yapımına, donanımına katkısıyla 2. OSB içersinde Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu meslek yüksekokulu açıldı.

- 2017 yılında GSO tarafından nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için, mesleki eğitim binasının yapımı tamamlandı. Merkezde hem kendi vatandaşlarımıza , hem Suriyeli mültecilere ahşap, metal, inşaat, plastik, kaynak, boya, iklimlendirme, otomasyon, elektrik-elektronik, makine bakım, basınçlı kaplar, tesisat, teknik resim proje çizimi, endüstriel tasarım modelleme, tekstil alanlarında, beceri geliştirici atölye çalışmaları başlattık. Ar-Ge-inovasyon merkezi ve labartuarların yer aldığı merkezin yenilikçi ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına yol açacağına inanıyoruz.

- GSO olarak, GAP idaresi, Başbakanlık Afet ve Acil durum yönetim başkanlığı ve Gaziantep Büyükşehir belediyesiyle ortak bir projede, “Suriye Krizinin Güneydoğu bölgesine etkileri projesi”ni yürütüyoruz. Aralık 2015-Temmuz 2017 dönem kapsamlı projede şemdiye kadar 6 bin 413 Suriyeli ve 931 Türk katılımcıya mesleki eğitim verildi.

- GSO olarak üniversite ile ortak “Makine Halıcılığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi” kurulması projesi ile “Non-vowen ve nano teknoloji araştırma geliştirme merkezi kurulma projesini” yaptık. İki ve dört yıllık eğitim yapan üniversite öğrencilerini sanayi tesislerinde çalıştırarak tecrübe kazandırıyoruz.

- GSO hizmet binamız içersinde biri bilgisayar donanımlı olmak üzere üç projeksiyon donanımlı salonu eğitim vermek isteyen üyelerimize açıyoruz.

- “Üretim Reform Paketi” nitelikli işgücü yetiştirilmesi açısından önemli düzenlemeler içermekte.OSB yönetimlerinin teknik kolej ve özel endüstiri meslek lisesi yüksek okul açmayı teşviki kalifiye eleman sorununa merhem olacaktır.

- Genç nüfus ülkemiz için büyük fırsattır. Sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı ise eğitimdir. Genç nüfusu iyi eğitir ve doğru değerlendirirsek, Türkiye ekonomisi sıçrama yapacaktır.

Konukoğlu’nun GSO’nın yaptıklarını ve önerilerini içeren görüşleri böyle.

****

Güngör Ağabeyin yeni kitabı:Sanayileşecektik, büyüyecektik, N’oldu bize?

Güngör Ağabey,”Ayağımıza nasıl kurşun sıktık?” diyerek Osmanlı mirasından günümüze sanayileşme maceramızı kaleme almış. Doğan kitapta yayımlanan kitabına karamsanrlıkla nokta koymamak için, 'Herşey kötü diye kadere razı olmayalım' diyerek sonuna çıkış yolunu eklemiş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar