Kütüphane, kitap fuarı, sempozyum…

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Mart aylarının son haftaları 53 senedir Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. Bu sene tarihler, 27 Mart-2 Nisan arasına denk geliyor; yedi gün boyunca yurt genelinde çeşitli etkinlikler yapılacak; kitabın, okumanın, kütüphanenin önemi bir kez daha vurgulanacak.

Bursalılar bu sene çok şanslılar, çünkü haftayı erkenden kutlamaya başladılar, diyebiliriz; geçtiğimiz haftasonu açılan Tüyap’ın Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlediği Kitap Fuarı, pazar akşamına kadar sürüyor.

Bu yıl 15. yılını kutlayan fuar, 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla sürüyor; söyleşi, panel ve çocuk etkinliklerinden oluşan toplam 80 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak. Bursa Kitap Fuarı’nın ilk onur konuğu öykü yazarı Cemil Kavukçu olarak belirlendi. Fuar süresince düzenlenen panel ve söyleşilerde Kavukçu’nun edebiyatı, öyküleri ve yaşamı ele alınıyor.

Nilüfer Belediyesi tarafından Nâzım Hikmet’in 115. yaşı için hazırlanan “Nâzım’ı Yazanlar” sergisi Tüyap’ın ev sahipliğinde kitap fuarının ziyaretçilerini ağırlıyor. Sergide, Ara Güler’den Orhan Pamuk’a, Fazıl Say’dan Zülfü Livaneli, Ayşe Kulin, Mehmet Aksoy ve Genco Erkal’a uzanan geniş bir yelpazede toplam 121 ismin eserlerinden alıntılar ve fotoğrafl ar yer alıyor.

Girişin ücretsiz olduğu Bursa Kitap Fuarı bugün ve yarın 10.00- 19.30, kapanış günü olan 26 Mart Pazar günü ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Kitap, kütüphane deyince bir ihtisas kütüphanesinden de söz etmek istiyorum. Kurucusu Vitali Hakko’nun eğitime verdiği önemden ilham alarak 2012 yılı Mart ayında Vakko Moda Merkezi Nakkaştepe’de açılan Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi 5. yılını kutluyor.

Kütüphanede moda, mimari, resim, sinema, müzik, fotoğraf, heykel gibi sanatlarla ilgili birçok farklı alanda kaynak bulunuyor. İçerdiği koleksiyon Frankfurt, Londra, New York ve Paris gibi dünyanın en önemli kitap fuarlarından beslenerek, uluslararası yayınevleriyle sürekli etkileşim içinde kalarak güncelleniyor ve zor bulunan eserlerin okuyucuyla buluşturulması hedefl eniyor.

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nde, aralarında önemli yayınevlerine ait özel edisyonlar ve kütüphaneye özel imzalı yayınların da bulunduğu 15 bin kitap ve sürekli güncellenen basılı, dijital, görsel bir arşiv ile 200’den fazla belgesel film yer alıyor.

Kütüphane, hafta içi her gün 10.00-17.00 saatleri arasında randevu ile ziyaret edilebiliyor. Ziyaretçiler kütüphane ile birlikte Vakko Müzesi’ni de görme fırsatı elde ediyor.

Bu haftaki yazımızı bir sempozyum haberi ile bitirelim: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu 24-26 Mart tarihleri arasında Gebze’de yapılacak. Etkinlikte 159 akademisyen 125 tebliğ sunacak. 7 ülke ve 93 üniversiteden akademisyenlerin yer alacağı sempozyuma bu yıl 50 profesör, 16 doçent, 57 doktor akademisyen katılıyor.

Her yıl tarihi bir şahsiyete adanan sempozyumda bu yıl şehirde pek çok eserine rastlanan Yavuz Sultan Selim dönemi vezirlerinden ve aynı zamanda damat olan Çoban Mustafa Paşa hakkında da tebliğler yer alacak.

Kocaeli’nin 5 bin yıllık tarihine ışık tutan tarih sempozyumları, kentin geleceğine yön vermek açısından da büyük önem taşıyor. Bu yıl sempozyumda ‘’2. Abdülhamit Döneminde Redif Taburu, 19. Yüzyılın 2. Yarısında Bir Amerikan Misyonerinin Gözüyle İzmit, Gebze Çoban Mustafa Paşa Camii Müezzin Mahfilinin Osmanlı Sanatındaki yeri’’ gibi bu yönde konular da yer alıyor.

Elite Hotel Darıca’da aynı anda 5 ayrı salonda düzenlenecek sempozyum kapsamında “Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivinde Kocaeli” sergisi de yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar