Malezyalı milyarderlerden Suriyeli göçmenlere yatırım

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com

Suriye'de yaşanan iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarcası da evlerini, doğdukları yerleri terk ederek başka ülkelerde hayatlarını devam ettiriyor. En fazla göçmen ise Türkiye’de. Sayıları 3.6 milyonu bulan Türkiye’deki Suriyelilerin gelecek endişesi hâlâ devam ediyor. Yüksek işsizlik rakamlarına sahip Türkiye'de çalışma fırsatı oldukça düşük. Bu konuda geçtiğimiz günlerde yapılan bir görüşme önemli adımlardan biri. Malezya'nın en zengin iki işadamı, 23 kişilik bir heyetle Türkiye'ye geldi. 3 gün boyunca ziyaretlerde bulunan Malezyalı heyetin en dikkat çeken durağı ise Ankara oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen heyette dikkat çeken iki isimden biri Berjaya Group'un Başkanı Vincent Tan. Diğeri de Lim Wee Chai. İki milyarder, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere destek olmak istediklerini Erdoğan'la paylaştı. Malezyalı işadamları, hem sosyal anlamda hem de iş imkanı yaratacak projeleri sundu. En dikkat çekici proje ise Malezya'nın en zengin işadamlarından Lim Wee Chai’den geldi.

1.000 kişiye iş fırsatı

Top Glove Corp'un sahibi Malezyalı milyarder Chai, “Türkiye’de bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Burada 500 ila 1000 arasında iş yaratma peşindeyiz. Suriyeli mülteciler ve Türk vatandaşlarını istihdam edeceğiz” diyor. Lim Wee Chai, yaklaşık 1.2 milyar dolarlık servete sahip. Top Glove şirketi 3 farklı kıtada 18 bin kişiyi istihdam ediyor. Heyetteki bir diğer işadamı ise cumhurbaşkanına üzerinde Erdoğan yazılı Cardiff forması hediye eden Vincent Tan. Berjaya Group'un sahibi Tan’ın, 1.3 milyar dolarlık serveti var.

Türk futbol takımı alımına yeşil ışık

İngiliz Premier Lig takımlarından Cardiff ve Bosna Hersek'teki FK Sarajevo kulüplerinin sahibi olan milyarder işadamı Vincent Tan, Malezya basınından yöneltilen "Türkiye'de bir futbol takımını alma fikri var mı?"sorusuna ise "İnşallah" yanıtını veriyor.
Sadece Türkiye'de değil, dünya Suriyelilerin geleceğine yönelik çaba içinde. Ancak en çok sorumluluğu Türkiye almış durumda. Bu tür yatırımlar bir anlamda omuzdaki yükün de paylaşılması demek.

Türk işadamı 4 milyon sterlin bağışladı Cambridge’deki cami tamamlandı

İngiltere’de yeni açılacak bir cami Ada basınının gündeminde. 2009’da tasarlanan, 2012’de imar izni almasına rağmen uzun süredir hizmete girmeyen bu cami Cambridge kentinde. Maliyeti 15 milyon sterlin olarak bütçelenen cami önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Bütçe sorunu nedeniyle yapımı uzayan cami için bir dönem Türkiye devreye girmiş, 2013’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aralarında AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Başbakan Erdoğan’ın dış ilişkilerden sorumlu başdanışmanı İbrahim Kalın, eski AKP milletvekili Prof. Aziz Akgül, Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen işadamı Remzi Gür’ün de yer aldığı bir heyet İngiltere’ye gitmişti. Hatta o heyetin başında ünlü İngiliz sanatçı Yusuf İslam bulunuyordu. İşte o cami ile ilgili İngiliz basını maliyetin 8 milyon sterlin arttığını ve 23 milyon sterline, yani yaklaşık 160 milyon liraya çıktığını yazdı. Ay sonunda teslim edilecek caminin bağışlarla tamamlandığını yazan İngiliz basını, özellikle bir Türk işadamının yaptığı yardım ile projenin hayata geçirildiğini aktarıyor. Adı açıklanmayan bu Türk işadamının caminin tamamlanması için 4 milyon sterlin, yani yaklaşık 30 milyon lira bağışladığı ifade ediliyor. Bağışçılar arasında adı açıklanmayan bir Türk sanatçı da var. Türk sanatçının bağışı ise 100 bin sterlin olarak belirtiliyor. 1.000 kişilik kapasiteye sahip cami, şehrin en dikkat çeken yapılarından biri olacak.

Tasarım Golden Eye’ı yapan mimardan

Cambridge Üniversitesi'ndeki İslami çalışmalarda ders veren Dr. Tim Winter, “Cambridge küresel bir şehir. Cambridge'deki müslüman toplulukta Çinli, Nijeryalılar ve Amerikalı askerler de dahil olmak üzere 60 farklı milletten insan olduğuna inanıyoruz” diyor. Caminin mimarisinde ise London Eye’da imzası bulunan Yahudi mimar David Marks var. Caminin mermerleri İspanya’dan, paneller ise Kuzey İrlanda’dan getirildi.
Sadece İngiltere’nin değil, Avrupa’nın da en dikkat çeken camilerinden biri olmaya aday yapı, ay sonunda hizmete girecek. 60 milletten müslümanın yaşadığı Cambridge’de yükselen caminin tasarımı 2017’de hayatını kaybeden Yahudi bir mimar ve onun şirket tarafından yapıldı. Cami, adı açıklanmayan Türk işadamı ve sanatçının yaptığı bağış ile yükseliyor. Cambridge’teki cami için Avrupa’nın en ucunda tam bir “hoşgörü” simgesi demek daha doğru olacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar