Memiş Kütükcü: Zor bir yıl olan 2016 mücadele yılı olarak yaşandı/yaşanıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “2016’yı nasıl değerlendirirsin” soruma yanıt verirken, “2016 tüm dünya için zor bir yıldı. Ülkemizde bir mücadele yılı olarak yaşandı” yanıtını verdi.

Memiş Kütükcü’nün 2016 yılı değerlendirmesi şöyle:

“2016 yılı tüm dünya için zor bir yıldı. Ülkemiz ise başta FETÖ ihaneti ve terör olayları, bölgemizde yaşanan gelişmeler olmak üzere 2016 yılını bir mücadele yılı olarak yaşadı, yaşıyor. Özellikle yaşanan anlık gelişmeler, işletmelerimizin yönetimini zorlaştırdı. Ancak, meseleye sadece ticaret olarak bakmayan iş dünyamızın, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak için gösterdiği milli duruş gerçekten takdire şayan. Şu anda devletimizden en önemli beklentimiz, tüm imkanlarını seferber ederek terör belasını sonsuza dek ortadan kaldırması. İş dünyası olarak sonuna kadar bu mücadelenin destekçisiyiz.

Ayrıca iş dünyası olarak, 2017 yılında dünya ekonomisini etkileyeceği bilinen bazı flu alanların netleştiğini görüyoruz. Örneğin ABD seçimleri tamamlandı, Fed’in faiz artırımı konusundaki duruşu netleşti ve piyasa tüm bunları satın alarak fiyatladı. Bundan sonra bu cephelerde yaşanacak gelişmelerin ekonomide artçı şok dalgalar yaratmayacağını, daha yumuşak geçişler olabileceğini düşünüyorum.

Artık bankalarımızdan da yüzde 18’i bulan kredi faiz oranlarını aşağı çekerek, işletmelerimizin faiz yükünü paylaşmalarını, bizimle bir proje ortağı gibi çalışma prensibini edinmelerini bekliyoruz.

Bir sanayici olarak bugünün dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara, dolardaki dalgalanmalara bakarak umutsuzluğa kapılmak ne kadar yanlışsa, hiçbir şey yokmuş gibi durmak da o kadar yanlış diye düşünüyorum. Bu durum işletmelerimiz açısından bir gerçeği ortaya koyuyor. Artık her işletmemizin bir risk yönetim stratejisi olmalı. Çünkü, riski yönetmezseniz krizi yönetmek zorunda kalırsınız. Dolayısıyla 2017 yılında ve sonrasında, işletmelerimizin risk yönetimi konusunda mutlaka alternatifli planları olmalı diye düşünüyorum.”

Son günlerde köşemde 6 oda başkanının “2016 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soruma verdikleri cevaplara yer verdim. Oda başkanları 2016 yılını 15 Temmuz darbe girişimi, ülkemizin güney sınırında süren çatışmalar nedeniyle belirsizliklerin yüksek olduğu “zor bir yıl” olarak değerlendirdiler. 2016 yılının borçların yapılandırıldığı, yeni teşvik adımlarının atıldığı bir yıl olması nedeniyle olumluluklar taşıdığının da altını çizdiler. Reform adımlarının sürmesini bekledikleri 2017’nin, 2016’dan daha iyi bir yıl olacağını düşündüklerini belirttiler.
Değerlerdirmelerinin ortak bir özetini yapmak istersem, “2016 yılı 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları gibi ülke içerisindeki olumsuzluklar ile Fed faiz artışı belirsizliği, Rusya ile önce olumsuzluk, sonra olumluluk yaşanan bir yıl olarak belirsizliklerin ağır bastığı, bunun yanı sıra borçların yapılandırılması, bazı teşvik adımlarının atılmasıyla olumluluklar da içeren bir yıl olduğu görüşündeler.” 2017 yılının 2016’dan daha iyi olacağı konusunda da görüşleri birleşiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar