Meram’ın evrensel değerleri

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Meram, biz mânâsını biliyoruz, ama “Konyalıca” söyleyecek olursak “Amaç, arzu, hedef, gaye, tema” anlamlarına da geliyormuş. Âtesbâz-ı Velî Mutfak Kültürü Ödülleri töreni için birkaç gündür Konya’dayım. Benim de amacım ve hedefim, sahip olduğu doğal güzellikler, mesire alanları, tarihi eserleri ve antik kentleriyle Konya turizminin vazgeçilmez değerlerinden biri olan ilçeyi, neredeyse adım adım gezmek.

Kimi zaman Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da eşlik ediyor bu bilgilendirici kültür yolculuklarına. Projelerini, yaptıklarını, kentsel dönüşüm gayretlerini, hayallerini coşkuyla anlatıyor.

Örneğin birlikte gezdiğimiz Tantavi adı verilen bina, 19. yüzyıldan kalma bir yapı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında depo olarak kullanılmış, restorasyon çalışmalarıyla birlikte çevresindeki parkla birlikte semtin ve kültür etkinliklerinin önemli merkezlerinden birisi olabilecek nitelikte. Yeni satın aldıkları binayı ilçeye kazandırmak için çalışmalara hemen başlayacaklarını söylüyor Fatma Toru.

Meram birçok yönden çok önemli, çünkü öncelikle Konya’ya ve tabii ki Türkiye’nin iç ve dış turizm potansiyeline katkı sağlayabilecek bir pozisyonda ve yeterlilikte bir ilçe. Meram sınırları içinde Selçuklu ve İslami eserlerin yanında farklı dinlerin yapıları da yer alıyor.

Tarihi, Helenestik ve Roma dönemlerine kadar gidiyor. Ortaçağ Hıristiyan kenti Kilistra, merkeze sadece 45 kilometre uzaklıkta. Belediye buraya da destek veriyor, Kilistra ve çevresindeki insanlık mirasını dünyanın görebileceği hale getirmeye çalışılıyor.

Selçuklular döneminden itibaren bir cazibe merkezi olmaya başlayan Meram, Karamanoğulları, Osmanlılar ve Cumhuriyet dönemlerinde bu niteliğini sürdürüyor, bugün de tüm dünyanın ilgisini çekebilecek fırsatlar, ilçenin sokaklarında kendilerini ziyaret edecek turistleri bekliyor. Fatma Başkan da çok önemli değerlere sahip Meram’ın tüm dünyadan ziyaretçilerin uğrak yeri olmasını istiyor. Bu nedenle de kültür ve inanç turizmini çok önemsiyor.

1972 Konya doğumlu olan Fatma Toru, ilk, orta ve lise tahsilini Konya’da tamamlamış. 1994 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita ve Kadastro Mühendisliği Bölümünden mezun olmuş. Konya Büyükşehir Belediyesi’nde Harita ve Kadastro Mühendisi olarak göreve başlayan Toru, 1999 yılından itibaren Meram Belediyesi’nde kontrol mühendisi, Emlak İstimlak Müdürü, kentsel dönüşüm proje sorumlusu olarak çalışmış. 2010-2013 yılları arasında Aksaray Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Harita Mühendisliği Anabilim Dalında yüksek lisans eğitimi almış. 2014 seçimlerinde Meram Belediye Başkanı seçilmiş. Yani başkanı olduğu belediyeyi ve doğup büyüdüğü yerleri çok iyi biliyor ve tanıyor. Bu arada merkez ve büyük ilçeler arasında Türkiye’nin ilk kadın Belediye Başkanı.

Meram ise Türkiye’de 25 ilin nüfusundan daha kalabalık bir ilçe. Konya’nın hızla gelişen, değişen bölgelerinden biri. İmar planı çalışmalarına hız verilmiş Fatma Başkan ile birlikte. 1 milyon metrekarenin üzerinde bir alan, kentsel dönüşüm için projelendirmiş. Bu, emlak ve arsa alım satım hareketlerini de etkilemiş. Son üç yılda ilçedeki tapu hareketleri de bunun önemli kanıtlarından. Katbekat artmış Meram’a yatırımlar. Meram’da yaşamayı tercih edenlerin sayısı bunun en önemli etkenlerinden birisi. Konya’ya gelen ünlü misafirler, şehzadeler, sultanlar da Meram’da ağırlanırmış Osmanlı döneminde.

İlçeye dünyanın her tarafından turist çeken nedenlerden birisi, dünyanın anıt mezarda yatan tek aşçısı Âteşbâz-ı Velî’yi, onun adına verilen mutfak ödülleri için yapılan töreni, Mevlânâ döneminin önemli isimlerinden Sadreddin Konevî Cami’si ve türbesini, kentin gastoronomisini Pazartesi günü İnternet sitemizde, Ehlikeyf’te ayrıntılarıyla anlatacağım.

Odak’ı Bacıyân-ı Meram ile bitirelim. Bu, Meramlı kadınları bir araya getiren bir kadın girişimi. Üretim ve işletme kooperatifi. Fatma Toru’nun geliştirdiği, ahilik teşkilâtından yola çıkarak oluşturulan sistem, bugün ürünlerini veriyor. Kadınlar, ürettikleri yiyecekleri, giyecekleri, takıları hemen Âteşbâz-ı Velî Türbesi’nin yanında kurulan alanda ve internetten satışa sunuyorlar.

Meram için anlatılacak daha çok şey var, Pazartesi Ehlikeyf’te buluşmak üzere...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar