Mercedes-Benz Türk, hem geleceği hem de geleceğin liderlerini hazırlıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Mercedes-Benz Türk; eğitim, fırsat eşitliği, mobilite, teknoloji gibi birçok alanda hayata geçirdiği ve sürdürülebilir kıldığı çalışmalarla, toplumsal faydayı ön planda tutan şirketlerden biri.
15 yıldır Türkiye genelinde her yıl bin 200 kız öğrenciyi destekleyen Her Kızımız Bir Yıldız Projesi; 2013 yılından bu yana TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı) ile birlikte sürdürülen MobileKids Trafik Eğitim Projesi; 2014 yılından bu yana Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinin elektromekanik laboratuvarlarına gerekli ekipman desteği sağlayan “EML’miz Geleceğin Yıldızı” Projesi; 2017 yılında başlatılan ve sürdürülebilir ve yaratıcı fikirlerin desteklenmesini, topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üretilmesini hedefleyen startUP projesi bunlardan bazıları.

Şirketin bir diğer hedefi, 2022 yılına gelindiğinde tüm Mercedes-Benz ve smart markalarında, elektrik güç kaynaklarıyla desteklenmiş bir versiyon bulunması. Bunun yanı sıra, geleceğin kent yaşamına yönelik kapsamlı ve yenilikçi bir çözüm olan Vision Urbanetic ile otonom sürüş dahil, bugüne kadar sunulan fikirlerin çok daha ötesinde yenilikçi bir mobilite konsepti de hayata geçirilecek hedeflerden bir diğeri.

Mercedes-Benz Türk Sosyal Sorumluluk Müdürü Ezgi Yıldız Kefeli’nin de dediği gibi, şirket “sosyal sorumluluğu yürüttüğü faaliyetlerden biri olarak değil, işini yaparken izlediği yol olarak görüyor ve tüm faaliyetlerini sorumluluk bilinciyle yürütürken, etkilerini değerlendirerek hareket ediyor.”
“Sosyal sorumluluk çalışmalarımızı kurum kültürüyle uyumlu ve tüm paydaşlarımızı kapsayacak şekilde oluşturuyoruz” diyen Kefeli, “Ürettiğimiz toplumsal değer, marka değerine dönüşerek, markamızı güçlendiriyor” diyor ve aslında günümüz dünyasında tüm şirketlerin benimsemesi gereken dönüşümün altını çiziyor.

Ezgi Yıldız Kefeli’den, Mercedes- Benz Türk’ün toplumsal değer yaratan çalışmalarını dinledik:

Mavi yaka şirket çalışanlarının %20’si Yıldız Kızlar’dan oluşuyor

“Kadın konusu öncelikli konularımızdan biri. Mercedes-Benz Türk’te 66 kadın yönetici ve 823 beyaz yaka kadın çalışan bulunuyor. Gerek sosyal sorumluluk projelerimizle gerekse çalışanlarımızın gönüllülük faaliyetleriyle kız çocuklarımızın ve kadınlarımızın hayatına dokunmaya her zaman özen gösteriyoruz. İşe alımdan kariyer fırsatlarına kadar ‘her alanda fırsat eşitliği’ ilkemizden ilham alıyoruz. Fırsat eşitliği alanındaki çalışmalarımız kapsamında Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’na layık görüldük. Bu kapsamda, kadınlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınması hedefiyle ÇYDD (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği) ile birlikte 15 yıldır sürdürdüğümüz Her Kızımız Bir Yıldız projesi çok önem verdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesi. 2004 yılında 17 ilde 200 kızı destekleyerek başlayan proje kapsamında her yıl 200’ü üniversite öğrencisi olmak üzere, bin 200 öğrenciye burs veriyoruz. Maddi desteğin yanısıra, kızlarla kendi şehirlerinde bir araya geliyoruz. Onlara kişisel gelişim desteği veriyoruz. Eğitimini başarıyla tamamlayan kızlara istihdam olanakları sunuyoruz. Halihazırda mavi yaka kadın şirket çalışanlarının yüzde 20’si Yıldız Kızlar’dan oluşuyor.” Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne katkı sağlayan startuplara hibe veriyor
“Startuplar yakında dünyayı yönetecek. Biz onları aynı zamanda sosyal faydayı da düşünmeye davet ediyoruz. 2017 yılında yenilikçi, sürdürülebilir ve yaratıcı fikirleri destekleyerek topluma ve çevreye fayda sağlayan, pozitif sosyal etkisi olan ve hayatı kolaylaştıran çözümler üreten yaklaşımlara katkıda bulunmak amacıyla startUP projesini başlattık. Proje çerçevesinde düzenlenen yarışma sonucunda 50 startup’a tamamen karşılıksız 500 bin TL para ödülü verildi.
Yarışmamız, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefl eri’ne katkı sağlayan teknoloji temelli startuplara yönelik. Proje, 2018 yılında ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Yaşam Alanları’ temasıyla düzenlendi. En iyi 3 startup’a 50’şer bin TL para ödülü verildi. Bu sene Jüri Özel Ödülü kategorisi açtık ve kadınların güçlenmesini destekleyecek startuplara ödül vereceğiz. Para ödülünün yanında startuplara yönelik eğitim, mentorluk veriyoruz. Hem Türkiye’de hem de Almanya’da girişimcilik ekosistemini yakından tanımalarını sağlıyoruz. Mercedes-Benz Türk, StartUP projesi kapsamında ödül alan girişimler ile iş birlikleri de yapıyor. Örneğin, 2017’de Startup projesinde ilk üç arasında yer alan Thread In Motion adlı girişimin ürünü olan ‘Akıllı Eldiven’ Mercedes-Benz Türk Otobüs Fabrikası’nda aks, motor, egzoz, depo ve iç bakım kapakları ön hazırlık bölgelerinde kullanılıyor. Malzeme araçlarında eksik olan malzemeler akıllı eldiven ile okutuluyor. Bu sayede süreçler daha verimli, şeff af ve kontrol edilebilir hale geliyor.”

Kadın girişimci sayısı daha az ama başarı oranı yüksek

StartUP projesi çerçevesinde 2018 yılında gerçekleştirilen yarışmaya Türkiye’nin 62 ilinden 500 girişimcinin başvurduğunu söyleyen Kefeli, şöyle devam ediyor: “Ön elemeyi geçen 60 girişim arasında en yüksek puanları alanlar kadın girişimcilerden oluştu. Toplam 60 kadın yarışmacının 14’ü, yani yüzde 25’i ilk elemeyi geçmeyi başardı. Yarışmada Sosyal Fayda ödülünü zeytin çekirdeklerinden bio plastik üreten Biolive girişimi ile Duygu Yılmaz aldı. Biolive, zeytin çekirdeği atıklarını fabrikalardan alıp antimikrobiyal biyoplastik granül haline çeviriyor. Böylelikle, toprağa atılınca çok kısa sürede gübre olarak geri dönebilen, insan sağlığına uyumlu, yenebilecek kadar katkısız plastikler üretiyor.”

Yolcu taşımacılığı ile nakliye arasındaki ayrım ortadan kalkıyor

Ezgi Yıldız Kefeli, Mercedes-Benz’in geleceğin dünyasına “CASE” çatısı altında toplanan anlayış ile hazırlandığını söylüyor. CASE harfl eri; “Connected/ Bağlanabilirlik”, “Autonomous/Otonom Sürüş”, “Shared&Service/Akıllı Paylaşım Servisi” ve “Electric Drive/Elektrikli Araçlar” kavramlarını temsil ediyor. Daimler CEO’su Dieter Zetsche’nin dediği gibi, 2022 yılına gelindiğinde tüm Mercedes-Benz ve smart markalarında, mikro şehir otomobillerinden SUV’lere uzanan tüm seçeneklerde elektrik güç kaynaklarıyla desteklenmiş bir versiyon olacak. 2025 yılında ise, sadece elektrik ile hareket eden otomobillerin, toplam otomobil satışlarının yüzde 15 ile 25 arasında bir hacmi kapsayacağı tahmin ediliyor. Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Grubu’nun 2018 IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda tanıttığı, Vision Urbanetic ise geleceğin kent yaşamına yönelik kapsamlı ve yenilikçi bir çözüm. Bu kapsamda, otonom sürüş de dahil bugüne kadar sunulan fi kirlerin çok daha ötesinde yenilikçi bir mobilite konsepti sunuyor. Sistem, yolcu taşımacılığı ile nakliye arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar