Merkez bankaları ve Avrupa’da seçim süreçleri takip ediliyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Geçen hafta piyasa beklentilerine nazaran sürpriz içermeyen Amerika Merkez Bankası (FED) kararları sonrasında riskli varlıklara olan ilginin devam ettiğini gördük. Uzun vadeli yükseliş eğilimindeki ABD tahvil faizleri ve dolar endeksi geri çekilirken, hisse senetleri yükseliş eğilimini korudu. Benzer şekilde TL varlıklar da bu olumlu trendlere eşlik etti.

Büyümeye yönelik beklentiler riskli varlıklara destek olmaya devam ederken arka planda kalan Merkez Bankaları tarafında ise daha sınırlı genişlemeci politikalara geçiş eğilimi hakim. FED’in geçen haftaki 25 baz puan faiz artırımı ardından Çin’in mini faiz artırımı, Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) Nowotny’nin açıklamaları ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) kısmen şahinleşen açıklamalarının sıkılaşmaya yönelik riskleri yükseltmiş olabileceğini düşünüyoruz.

Dolayısıyla bu hafta FED Başkanı Yellen başta olmak üzere FED’den gelecek açıklamalar ve son altı aydır güçlü toparlanma görülen küresel PMI endekslerindeki eğilimin, riskli varlıklardaki bu son olumlu trendleri ne derece destekleyebileceği önemli olacak. Nitekim Şubat ayı küresel PMI endeksinde yeni siparişlerde yaşanan geri çekilme soru işareti yaratmıştı. Bu hafta açıklanacak Mart ayı PMI endekslerinde yaşanacak bir geri çekilme, büyümede hızlanma beklentileri ile riskli varlıklarda yaşanan ralliye ilişkin soru işareti yaratabilir.

Ayrıca siyasi risklere yönelik haber akışı da önemini koruyor. Fransa ve Almanya seçimleri, İtalya’da erken seçim olasılığı, bu ayın sonunda başlaması beklenen Brexit süreci ve Yunanistan borç programına yönelik görüşmeler ana risk konuları olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor. Her ne kadar Fransa seçimlerinde AB karşıtı Le Pen’in bir zafer elde etmesi olasılığı düşük olsa da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Hollanda seçimlerinde euro yanlısı partilerin güç kazanması ile birlikte Fransa seçimlerinde LePen galibiyetine yönelik riskler azalmış görünüyor.

Trump yönetimine yönelik test niteliğinde izlenecek olan bu Perşembe günü gerçekleşecek Obamacare’in yürürlükten kaldırılmasına yönelik oylama, haftanın önemli konularından bir diğeri ve kritik destek seviyelerini test eden dolar endeksi için belirleyici olabilir.

Düşük seviyelerde seyreden varlık volatilitelerindeki yükselişler, riskli varlıklar genelinde birkaç hafta sürebilecek bir düzeltme sürecine sebep olabilir. Bu düzeltme ardından ise temelde reflasyonist beklentiler ile riskli varlıklarda olumlu trendlerin devam etmesini bekliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar