Merkez bankalarının politikaları izleniyor

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Yurtdışı piyasalarda siyasi gelişmeler ve maliye politikalarına yönelik beklentiler ana konular olmaya devam ederken, geçtiğimiz hafta şahinleşen Amerika Merkez Bankası (FED) ve öne çekilen faiz artışı beklentileri ön plandaydı.

Geçen hafta New York FED Başkanı Dudley’nin şahince yorumlanan “faizlerin yakın gelecekte artırılması büyük olasılık” içerikli açıklamalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtmiştik. Dudley sonrası, güvercin yorumları ile bilinen FED Yönetim Kurulu üyesi Brainard’ın yakın zamanda faiz artışına vurgu yapan açıklamaları da oldukça önemliydi.

Nitekim FED Başkanı Yellen’ın, Cuma günkü açıklamaları geçtiğimiz hafta boyunca FED’den gelen şahince mesajları teyit eder nitelikteydi. Yellen, makro veriler desteklediği sürece Mart ayında faiz artırımının uygun olabileceğine vurgu yaparak Mart ayı faiz artışı beklentilerine destek oldu. Bu doğrultuda, 15 Mart FOMC toplantısı öncesinde bu Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ve 15 Mart’ta açıklanacak Şubat TÜFE verisi zayıf sinyaller üretmediği sürece faiz artışı beklentilerinin korunabileceğini düşünüyoruz.

Geçen hafta FED fund kontratlarına göre Mart ayı faiz artış olasılığı yüzde 96 civarına yükselirken, ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 1,30’un üzerine çıkarak son yedi yılın en yüksek seviyesine, dolar endeksi ise son altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Rekor seviyeleri gören hisse senetlerinde yükseliş eğilimi korundu. Yurtiçi piyasalarda ise çift haneye ulaşan enfl asyon verisi ön plandaydı. BIST-100 endeksinde 90.000 zirvesi test edilirken, TL’de değer kaybı etkiliydi. TL döviz sepeti Şubat diplerinden bu yana yüzde 4 civarı toparlanmış durumda. Türkiye 5 yıllık cds spreadi ise 7 baz puan civarı yükselmiş durumda.

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı, Çin dış ticaret rakamları, ABD istihdam verisi ve yurtiçinde Hazine ihaleleri takip edilecek önemli makro gündem konuları. Hazine 8 Mart’taki 13 milyar TL yüklü itfası öncesinde toplam 4 ihale düzenliyor.

Yellen açıklamaları ardından Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ön planda. Hem aylık istihdam artışında hem de işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar gibi alt detaylarda zayıf bir sinyal görmediğimiz sürece 15 Mart FOMC toplantısı öncesinde faiz artışı beklentileri korunabilir. Özellikle ücretlerde sürpriz artışa işaret edebilecek bir istihdam verisi, faiz artışı beklentilerine destek olabilir.

Avrupa Merkez Bankası toplantısında ise faizlerde ve varlık alım programında herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak enflasyon beklentilerinin yukarı revize edilme olasılığını not ediyoruz. ECB Başkanı Draghi’nin son güçlü TÜFE verisi sonrasında enflasyona yönelik ifadelerinin önemli olabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar geçen hafta Weidmann açıklamaları endişeleri azaltmış olsa da hatırlanacağı üzere güçlü enflasyon verisi ve güçlenen enfl asyon beklentileri ECB’nin varlık alım programını planlanandan daha erken sona erdirebileceğine dair soru işaretlerine neden olmuştuk. Ayrıca Avrupa’da siyasi risklere yönelik haber akışı da önemini koruyor. Bu hafta Avrupa liderleri bir araya geliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar